torsdag 20 oktober 2005

Croissant-eländet fortsätter

Besväret att komma över en bra croissant i Sverige består. Och då menar jag en helt vanlig, slät och luftig croissant utan krimskrams på - inget wienerbröd med sylt eller choklad, och inget tungt middagsbröd med eller utan grovkornigt salt eller sesamfrön. Den typ av croissant jag älskade under barndomens somrar i Frankrike - det enda vita brödet jag fortfarande inte klarar mig utan. Tips till bagerier och konditorier: en fralla blir inte en croissant bara för att man tar samma deg och formar om den - det är fortfarande en jävla fralla.

I Malmö är det hart när omöjligt att hitta en god croissant, förutom om man lyckas smita förbi Konsum Triangeln just då de gräddat klart dagens två dussin (aldrig samma tid två dagar i rad!). En del caféer har också godtagbara exemplar, men de flesta tycks tro att när man beställer något på ett fik vill man antingen ha något matigt eller något kakigt - och den perfekta croissanten ligger ju någonstans mitt emellan.

I Göteborg verkar inte situationen vara mycket bättre. Testade två varianter med katastrofala resultat - om än av olika anledningar. Den första, inköpt på annars trevliga Da Matteo i Victoriapassagen, såg helt okej ut vid en första anblick men visade sig vara lömsk: tre tuggor in insåg jag att den var späckad med en motbjudande apelsinkräm. Jag åt upp, men ångrade att jag inte hade köpt mini-calzonen med ruccola och spenat istället. Den andra "croissanten" plockade jag upp på fantasilöst döpta Coffee Cup i Nordstan på väg till tåget. Borde anat oråd när jag såg den bulkiga storleken - hade lika gärna kunnat be om ett italienskt lantbröd. Fullständigt oätlig - förstörde nästan hemresan.

12 kommentarer:

Michael sa...

Franska bageriet pa Ovre Husargatan i GBG. De bakar gott brod och bakelser.
Fast deras corissanter ar lite annorlunda eftersom de ar penslade med ett valdigt tunt lager av socker eller nagot.
Set gor att utsidan blir lite krispigare och sott.
Anyway, ga dit for helvete.

Martin Degrell sa...

Tack för tipset! Fransmännen kan man lita på. Ska se till att gå dit nästa gång jag är i Gbg.

Michael sa...

No prob.
Det var intressant att lasa ditt inlagg, jag har lange kant exakt likadant. Vad ar det som ar sa javla svart med en Croissant liksom?
Jag bor nu i NY och har ett inverterat problem: massa acceptabel croissant men ingen bra espresso. Forbryllande med tanke pa att jag bor en spottloska fran little italy. Men... i forrgar sa hittade jag ett stalle pa Clinton Street, en blyg italienare som gjorde en helt fantastisk kopp.
Annars ar faktiskt Starbucks det nast basta aletrnativet.
konstigt nog.
Tar tacksamt emot tips om nagon vet...

Martin sa...

Det finns ett ställe vid Irving Plaza som har grymt gott kaffe. Tror det ligger på nr 71, fick tips om det från min gode vän i New York som hade gjort en hel guide till mig om New York när jag kom över och hälsade på. Annars har det kubanska stället på Avenue C vid 11:e gatan superbt kaffe.

elin sa...

Bästa göteborgscroissanten finns hos Boulangerie Ducoin på Koopmansgatan i majorna och ingen annanstans! Fantastiskt gott och mkt prisvärt. Prova surdegsbrödet också!

Fröken Icke Blogg sa...

Besök Oslo bara för att njuta den perfekta crossianten på Åpent Bakeri. Fransman som öppnade detta underbara ställe för 6 år sedan. Du kommer inte närmare orginalet ;)

Martin Degrell sa...

Tack för de fina förslagen!

mr. miller sa...

Känner mig nödgad att tipsa om ett Malmöställe, för där bor du väl, inte sant?! Franska bageriet på Henrik Smithsgatan. Gå dit rimligt tidigt på dagen. Deras bakverk tenderar att ta slut fort. Många olika varianter vissa dagar. Lycka till och hoppas att det smakar!

Martin Degrell sa...

Jag har inte varit på Franska bageriet på länge, men gillar det skarpt. Funderar på att göra en stor inventering av Malmös croissant-utbud, for future reference.

Torvald sa...

Kan bara tipsa om att samtliga 7-eleven (som jag besökt) tillhandahåller croissants. Dock, såsom alla deras bakverk, bake-off. Tråkigt men funkar ganska bra.

Man önskar dock att de seriösa bagarna ska ta till sig budskapet: inför croissant. För trevligare och godare frukost finns knappast än en god cappucino och ett par härligt frasiga men fylliga croissant. Och Le Monde att läsa till...

Anonym sa...

Kul sida och jättebra skrivet om croissanter! Fiket i ankomsthallen på arlanda har goda croissanter både med och utan choklad. Och absolut ingen apelsinkräm! Fy vad äckligt, aldrig hört ngt liknande.
Hälsningar
Sandra

Anonym sa...

Jag vill minnas att jag har ätit en god croissant på järnvägsstationen i Göteborg. Kafét hette något som började på R, har jag för mig, men jag kan inte komma på det nu. Lagom flummigt!