söndag 18 september 2005

Toronto


Idag avslutades TIFF, och än en gång känns det jobbigt att inte ha varit där. TIFF är (möjligen i konkurrens med Sundance) den mest intressanta filmfestivalen i Nordamerika, och har väl dessutom statusmässigt gått om Venedig i en internationell jämförelse. Medan NYFF, som sätter igång strax efter TIFF slutar, fungerar som ett uppsamlingsheat för årets filmer från Berlin, Cannes och Venedig, har TIFF alltid ett helt gäng premiärer på schemat, numera ofta kryddade med Hollywoodsk stjärnglans. James Mangolds Johnny Cash-biopic Walk the Line hade till exempel premiär där - enligt uppgift var det en magisk upplevelse, men kanske inte en lika bra film. Joaquin Phoenix och Reese Witherspoon är dock tydligen fantastiska som Johnny Cash respektive June Carter. Sjunger själva gör de också. Förvänta er ett Oscar-regn 27 februari nästa år.

I samband med alla festivaler hör man en massa historier från folk som var där, historier som bara strör salt i en festivalfrånvarandes öppna sår. Häromdagen berättade en bekant, som bor i Toronto och har tillräckligt mycket kontakter i nöjesindustrin att han glider in på en del TIFF-premiärer, att han dels diskuterade catering med Jeff Bridges när de tog för sig av samma tandoori-kyckling under något cocktailparty, och dels konverserade i goda 5-10 minuter med Luis Guzmán under någon annan fest. Guzmán! Han var i Toronto för att göra reklam för någon vämjelig hästfilm/familjesnyftare med Kurt Russell och Dakota Fanning, men verkade ta ganska lugnt på sina åtaganden. Min bekant hade till och med sinnesnärvaro att beundrande nämna Short Eyes, Guzmáns filmdebut från 1977, som han av en otrolig händelse sett bara någon vecka tidigare. Guzmán verkar vara en oerhört sympatisk typ. Han höll också med om att de bortklippta scenerna från Boogie Nights (som finns med på DVD:n) är det bästa han gjort.

Till sist: att vara besatt filmfantast under TIFF kan också vara utmattande. Kolla bara in Jeremy Heilmans hysteriska TIFF-blog. Hysterisk i bemärkelsen att han sett 50+ filmer under festivalens 10 dagar.

Inga kommentarer: