lördag 24 september 2005

Insufferable Kock

Fox har gjort dramakomedi av Anthony Bourdains bästsäljande kockbok Kitchen Confidential. Efter bara ett avsnitt spår jag, hoppas jag på, en snabb död - det är nämligen pinsamt dåligt. Att man fokuserar på Bourdains beskrivning av ett restaurangköks innandömen som ett tillhåll för galna, degenererade, mordiska och kokainstinna galningar som stoiskt (och galet) jobbar vidare om någon hugger av sig ett finger och hellre super och slåss och sätter på servitriser i matförrådet än servar gäster var ingen överraskning, det var till och med väntat, eftersom det till stor del var den typen av skildringar som gjorde boken så populär.

Vad som är tråkigt är att man bara fokuserar på detta i TV-versionen; man gör ett jättemisstag när man helt tar fäste på det som gjorde boken bitvis outhärdlig - Bourdains vältrande romantisering kring sin egen förträfflighet och alla sköna/galna grejer han gjort - och helt struntar i det som ändå gjorde boken bra: Bourdains närhet och kärlek till maten. Boken innehåller massor av ärliga och raka ömhetsförklaringar till såser, fiskar och köttstycken, av passion ibland snubblande beskrivningar av omeletter och ostron. Av detta finns ingenting kvar när boken nu gjorts om till häftig/galen TV, och för en matfrossande tittare som undertecknad är det fatalt. (Kul dock att John Francis Daley från Freaks and Geeks får jobba igen.)

För övrigt: The Showbiz Show blev tyvärr inte bättre, och jag erkänner villigt att Spade är den avgörande faktorn för mig. Men materialet i andra avsnittet var också oväntat tamt - kanske är det för att tjugo minuter kändissatir inte har samma relevans och slagkraft som satir av vanliga nyheter à la The Daily Show, jag vet inte. (Posehn var förresten inte med i det senaste avsnittet.)

Inga kommentarer: