onsdag 28 mars 2007

Pod Roll

Varje vecka lägger jag ner sådär tio-tolv timmar på olika podcasts (eller poddradioprogram, vet egentligen inte vilket som funkar bäst på svenska). Tänkte jag kunde dela med mig av vad som intresserar mig mest på den fronten just nu. Jag ser ofta fram emot nya avsnitt av dessa podcasts mer än nya avsnitt av de flesta tv-serier jag följer.

Fresh Air
Har jag skrivit om tidigare; klassiskt intervjuprogram med emfas på det långa, goda samtalet. Har alldeles nyligen börjat podcasta. Ämnena varierar: politik, film, litteratur, musik. Terry Gross, en riktig NPR-ikon, är programledare och försteintervjuare, men hon flankeras ofta av kritikern David Bianculli. I programmets slutminuter kläms det inte sällan in en bok-, tv- eller filmrecension. Cirka 40 minuter långa program, sänds måndag-fredag.
Hemsida | feed

I Love Movies
Doug Benson är en kriminellt underskattad amerikansk komiker som vid sidan av sin ståup-karriär under många år skrivit spalten "I Love Movies" på David Cross och Bob Odenkirks hemsida. För ett tag sedan började Benson göra en live-variant av sin filmspalt, inför publik på UCB Theatre i Los Angeles. Det innebär avslappnat filmsnack med mycket humor, ca 30 minuter långt. Varje avsnitt har en gäst, ofta från indiehumor-kretsen i LA - Paul F. Tompkins, Zach Galifianakis, m fl. Uppdateras för det mesta varje måndag.
Hemsida | feed

Guys With Feelings
Jag intervjuade Jason Nash, som ligger bakom GWF-podcasten, i juni förra året. Mycket har hänt med GWF sedan dess, men grunden är densamma: Jason och Jeff snackar känslor och försöker komma underfund med sina liv och karriärer i Hollywoods skugga. Uppdateras lite hipp som happ, men oftast med cirka två timmar i veckan. Kan vara något pratigt och utan kompass emellanåt, men är oftast chosefritt och väldigt underhållande.
Hemsida | feed

The Sound of Young America
Kräver ingen större presentation, har nämnts här på bloggen ett otal gånger. Jesse Thorn är en skarp ung man vars entusiasm för sina intervjuobjekt ibland resulterar i omständliga frågor och en del nervöst fniss, men han blir hela tiden proffsigare. TSOYA:s arkiv blir för varje vecka som går alltmer omfattande och imponerande, och sedan Jesse flyttade till LA från SF har han vid ett flertal tillfällen haft gäster på plats i studion istället för att intervja dem via telefon, vilket gett programmet en helt ny dimension. TSOYA sänds numera i två chunks à 30 minuter varje vecka.
Hemsida | feed

Jesse, Jordan GO!
En lättsam offshoot till TSOYA. Jesse och bästa kompisen Jordan Morris snackar populärkulturella trivialiteter, oroar sig över att bli vuxen (de är ~25), och vädrar andra spörsmål som inte riktigt hör hemma i det mer seriösa TSOYA. Stundom känns samtalsämnen väl banala, och programmet går inte alltid som på räls, men det är ändå sympatiskt och uppsluppet, vilket är meningen. Udda gäster som Andrew WK och John Hodgman dyker också upp emellanåt. Uppdateras ungefär var tionde dag, speltid runt en timme.
Hemsida | feed

Football Weekly
Bästa och rappaste genomgången av veckans fotbollsnyheter, med analyser och vitsiga kommentarer från The Guardians experter, ledda av James Richardson. Självklart fokus på Premier League, Serie A och La Liga, men emellanåt kallas korrespondenter som täcker Bundesliga och Ligue 1 in. När det vankas EM-kval och Champions League flyttas bevakningen dit. Och allt är över på 30 korta minuter. Uppdateras måndagar.
Hemsida | feed

Gilles Peterson Worldwide
Gilles började podcasta för knappt ett år sedan, då hans (makalösa) samling Back in Brazil kom ut och ölbolaget Brahma sponsrade en utflykt till Brasilien åt honom. I sex avsnitt gick Gilles igenom Brasiliens moderna musikhistoria på plats i Rio, São Paolo och andra ställen - en fantastisk odyssé med långa klubbnätter, barbecues hemma hos levande legender och intervjuer med framtida stjärnor, tämligen befriad från överdriven brasse-romantik. Efter dessa avsnitt är podcasten numera något sporadisk; den har fortsatt lite när Gilles själv känt för det. De senare avsnitten har haft fokus på enskilda skivbolag och artister, som 4 Hero, BBE, och nu senast dubstep-killen Skream (som spelar i Malmö inom kort). De gamla Back in Brazil-avsnitten finns att ladda ner från hemsidan. Rekommenderas varmt.
Hemsida | feed

Never Not Funny
Ännu en podcast som lever upp till sitt namn (se: Best Show). Komikern Jimmy Pardo slår sig ner tillsammans med vapendragaren Mike Schmidt och producenten Matt Belknap och snackar skit, en timme i veckan. On the road-historier, besattheter, observationer och anekdoter slungas ut med ett tempo och en energi som verkligen gör tillställningen till "the fastest hour in podcasting". Pardos blixtsnabba associationsförmåga och hans tugg med Schmidt kan vid en första lyssning verka avskräckande internt, men efter ett par avsnitt är man med i matchen. Senaste avsnittet (#51) innehåller en möte-med-personlig-hjälte-historia som är bland det bästa jag hört. Det har sagts förr: Pardo förtjänar en egen talkshow. Uppdateras fredagar.
Hemsida | feed

Creative Screenwriting Magazine
En god vän svär vid denna podcast, som består av en ambitiös samling intervjuer och Q&As med framträdande manusförfattare i Hollywood, ledda av Creative Screenwritings redaktör Jeff Goldsmith. Själv är jag lite avvaktande - det är sant att CS ständigt lockar en imponerande skara författare att delta i frågestunder i samband med visningar i LA, och ofta blir många intressanta saker sagda, men Goldsmith är bitvis katastrofal som intervjuare/moderator; jobbig röst, platta frågeställningar, och med en typiskt Hollywoodfjäskande attityd. Dessutom tycks podcasten spelas in med sämsta tänkbara teknik, vilket inte hjälper. Men om man plockar russinen ur kakan kan man få höra en massa matnyttigt från folk som Michel Gondry och Rian Johnson. Uppdateras lite då och då.
Hemsida | feed

The Best Show on WFMU
En beskrivning känns vid det här laget tämligen överflödig. Läs mitt långa, tidigare inlägg här. Av tisdagens tretimmarsblock av "mirth, music and mayhem" blir Best Show i pod-form (med musiken bortplockad) drygt 2,5 timmar långt. Podcasten uppdateras på fredagar. (Och jodå, jag tänker fortsätta tjata tills alla hört talas om S&W.)
Hemsida | feed

The Antique Phonograph Music Program
Crank it up! WFMU-DJ:n Mac vevar energiskt igång sina gamla fonografer en timme varannan tisdag, och bjuder på det allra bästa och märkligaste i stenkakeväg inspelat från sent 1800-tal till tidigt 1900-tal. En fantastisk musikskatt - och det är lika fascinerande och underhållande att lyssna på Macs kalenderbitartrivia om plattorna som att höra själva musiken.
Hemsida | feed

WFMU's Secret Museum of the Air
Troligen det enda radioprogrammet där ett helt avsnitt kan handla om "hawaii-gitarrer spelade av icke-hawaiianer". Och som vore det det mest naturliga i hela världen. Secret Museum spelar gamla och udda skivor från jordens alla hörn, ofta serverade med intressanta bakgrundsfakta. Radioprogrammet produceras inte längre, men podcasten är igång och uppdaterar med äldre avsnitt ur arkivet ungefär en gång i veckan.
Hemsida | feed

Do or DIY
Vicki Bennett har gjort musik och ljudkollage under namnet People Like Us i över femton år, och jag tenderar älska allt hon tar sig för. På WFMU får hon fria händer att vädra ut de mest underliga ljudmattorna i sin samling, och hon utnyttjar varje minut. Do or DYI är i detta nu tillfälligt återuppstånden efter ett längre uppehåll. Med lite tur kommer den att uppdateras en gång i veckan ett tag framöver.
Hemsida | feed


(Till dessa läggs några podcasts som antingen inte uppdateras längre, som Ricky Gervais, och några som uppdateras väldigt sällan, som AST Radio, Louis CK, etc.)

Det är knappt jag hinner med de jag redan nu prenumererar på, men förslag på fler bra podcasts mottages gärna! Till exempel saknar jag en riktigt bra, initierad filmpodcast som består av mer än små recensioner. Creative Screenwriting är lite väl nischad för att täcka de behoven, och Elvis Mitchells The Treatment är lite enformig, på grund av de smöriga intervjuerna (men beroende på intervjuobjektet såklart stundtals väldigt underhållande). Jag borde naturligtvis botanisera mer bland SR:s podcasts, men det var lite avtändande att varken Kulturnytt, Kulturfredag eller Vågen poddas, så hittills har jag låtit bli. Språket i P1 däremot!


Andra bloggar om: , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Många bra tips! Själv har jag fastnat i This American Life igen. Lite tack vare tv-showen som fungerade riktigt bra. Någon som känner till om det finns någon svensk motsvarighet? Dvs vanliga människor som berättar sina egna historier (runt ett specifikt tema).

Martin Degrell sa...

Tror inte det finns, men jag kan såklart ha fel.

Tyckte också tv-showen funkade bra - kanske inte outstanding, men helt klart sevärt.

Anonym sa...

Jag tycker att filmspotting.net är en riktigt bra podcast om film.

http://filmspotting.net

Martin Degrell sa...

Tack för tipset!

Jacob sa...

Om man vill ha lite omväxling och höra filmtyckande med brittisk accent, funkar ju Mark Kermode på BBC. Seed.