lördag 7 juni 2008

EM, dag 0Man behöver inte vara Sverige-fantast för att bli något perplex över det summariska avfärdandet av vårt landslag som engelska medier i veckan ägnat sig åt. Visst är vi i vanlig ordning inte favorittippade, varken i mästerskapet eller i gruppen, men lite respekt, pretty please? I Guardians i övrigt lysande EM-podcast avhandlades Sverige i en bisats, efter det att nästan alla andra lag fått rejält med utrymme, och konsensus var att Sverige kommer sist i gruppen och är helt ointressant. Chanslösa. Detta gjorde mig lite sorgsen; Guardians traditionella podcast, Football Weekly, är en av mina favoriter, och en av anledningarna är att de normalt sett höjer blicken bortom engelska kanalen och inser att det finns fin fotboll även på kontinenten. Förväntade mig mer analys under ett EM där dessutom England inte är med.

Mobbingkänslan växte efter Guardians avfärdande och trötta lagprofil över Sverige, som publicerades på deras hemsida någon dag senare. En mer halvkokt och slarvig analys får man leta efter. Bra att även kommentarerna uppmärksammade detta. Dåligt x 2 av Guardian, således. Deprimerande start på uppvärmningen.

Att BBC:s Five Live, som hellre borrar ner sig i tiominutersrapporter från rafflande bottenstrider i League Two än meddelar vem som vunnit Serie A, skulle falla ifrån i sin analys av Sverige och grupp D, var mer väntat. Men ändå - efter ingående reportage och upplysande factoider om alla andra lag avhandlades Sverige med "de har ett gammalt lag" - that's it!

Där någonstans gav jag upp. Jag tar då hellre svensk medias bevakning, som förvisso är likaledes obalanserad, men som ändå engagerar mig mer inför det faktum att det är EM! EM! Och det kan aldrig vara fel.

Jag önskar därmed ännu mer än tidigare att Sverige visar sig från sin bästa sida. Om vi inte vinner eller går vidare från gruppen hoppas jag vi åtminstone bevisar att vi är värda mer uppmärksamhet än vad programmen som intervjuar Österrikes andremålvakt i sex minuter anser.

***

Alla tidningar gödslar med EM-bilagor. Jag har två: DN:s och Offsides, om nu Offside räknas. Allt kalenderbitande spelar egentligen ingen roll för mig. Det går typ två matcher om dagen, en kl 18 och en på CL-tid, och det är det enda jag bryr mig om. Jag ska ändå se rubbet.

***

Än en gång ber jag om ursäkt till de som bjudit in mig till Drömelva-spel. Det har varken funnits tid, energi eller kunskap i veckan att sätta mig in i detta säkert jätteroliga arrangemang.

***

Dagens huvudlösa prognos: Ikväll vinner Schweiz och Portugal. Turkiet får en man utvisad. Ronaldo får det tufft men vaskar fram ett par bra frisparkslägen. Tjeckien kommer igång mot slutet. Koller är för trött.


Andra bloggar om: ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett exempel på EM-täckning som förklarar typ allt man behöver veta om Sverige hittar man i DN här: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3244&a=773096

Förvånande skarpt och bra, DN har ju aldrig gjort sej kända för sin bra sportbevakning.