torsdag 5 januari 2006

Högoddsare

Billy Crystal har sagt nej, nej och nej. Whoopi återkommer inte. Inte Chris Rock heller. Letterman försatte sina chanser för flera år sedan. Och Steve Martins syrliga framträdande 2001 var tydligen lite för edgy för att Hollywood skulle välkomna honom tillbaka. Så med det i bakhuvudet, exakt hur resonerar då Tinseltown när man nu flyger in Jon Stewart för att hålla i årets gala?

Det enkla svaret är förstås tittarsiffror. Tillställningen har drabbats av en allt mindre publik de senaste åren, och det lite desperata valet av Chris Rock som värd förra året var menat som en quick fix att vända siffrorna - med inget vidare resultat. Stewart är populär i Hollywood, en mediaälskling med en stor fanskara, och är så förknippad med sin Daily Show-persona att han nog kan tänkas dra med sig tittare av det programmet till galan.

Men frågan är som sagt om man verkligen tänkt igenom det hela. Jag kommer såklart att sitta bänkad som vanligt (mer än någonsin hade jag tänkt säga, men det går väl knappast), och Stewart har ett avslappnat, polerat sätt att hantera sin publik som säkert går hem även på västkusten - men har producenterna av Oscarsgalan verkligen sett The Daily Show? Verkligen sett inslagen? Jag är säker på att Stewart kommer att ha kreativ kontroll över skämten, och han tar garanterat med sig ett par av Daily Shows skrivarstab till uppdraget. Hur kommer hans snärtiga, vassa humor att tas emot av Hollywood, som til syvende og sidst består av gamla grånande gubbar med stockkonservativ syn på vad som är roligt?

Vad säger Stewart själv? "As a performer, I'm truly honored to be hosting the show. Although, as an avid watcher of the Oscars, I can't help but be a little disappointed with the choice. It appears to be another sad attempt to smoke out Billy Crystal."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Stewart har ju presenterat Grammys förut så det blir nog bra. Vad avser hans ironiska stil är det ju enkelt att hantera - är han för snärtig så blir han väl inte inbjuden nästa år, och så får Oscars-arrangörerna panikleta upp någon ny igen...

Saker och ting har onekligen rört på sej lite sedan 1929, då Oscarsresultaten rapporterades på typ sidan 8 i en enspaltare i Variety...

Personer som presenterat Oscarsgalan förut och som det vore roligt att se igen: Chevy Chase, Richard Pryor (nävisstnä), Burt Reynolds, Kalle Anka.

hälsar
Henrik

Martin Degrell sa...

Påminns genast om den klassiska Onion-artikeln The Chevy Chase Show Enters Sixth Blockbuster Season In Alternate Universe

http://www.theonion.com/content/node/28915

:)