måndag 12 mars 2007

Dinner for FiveJag har inte kanalen Star! i mitt kabel-utbud. Vet inte vad som krävs för att se den, och vet inte heller så mycket om den, mer än att den har en uppenbar E!-vibb (E!, som för övrigt var något av en favorit, på det där jag-kan-inte-fatta-att-det-här-existerar-sättet, när Chris och jag hade digitalbox way back when). Är Star! en svensk motsvarighet? Hursomhelst. På måndagkvällar stör jag mig lite över att inte kunna se kanalen, och anledningen är IFC-serien Dinner for Five, som de nyligen börjat köra, och som jag varit nyfiken på hur länge som helst men aldrig lyckats hitta någonstans (tills jag precis insåg att första säsongen finns på DVD). Nu har jag smygkollat på fyra avsnitt, och jag gillar det tillräckligt mycket för att vilja se mer.

Konceptet är enkelt, på en gång superdrygt och intressant, och narcissistiskt på ett sätt man nästan bara kommer undan med i Hollywood: Jon Favreau (som de flesta känner igen från Swingers men som sedan dess, till skillnad från vapendragaren Vince Vaughn, mest hamnat bakom kameran som regissör) bjuder in och samtalar med fyra andra Hollywood-människor över en bit mat, en massa dricka, och cigarrer. Komplimanger, lekfulla förolämpningar och en massa bullshit i ca 30 minuter. That's it. Och med tanke på utformningen är det självklart att gästerna - eller kanske snarare kombon av gäster - är helt avgörande för om programmet blir underhållande eller ej. För några fundamentala insikter och djupare förståelse för filmindustrin får man inte - och i ärlighetens namn var det kanske heller aldrig meningen. Det blir mycket anekdoter och garv, och i den mån man inser något efter att ha tittat på några avsnitt är hur paranoida alla tycks vara i Hollywood, hur på tårna alla är hela tiden, alltid redo att smickra varandra med falska komplimanger, alltid redo att desperat måna om sin image, var man än är, och vilka man än är i sällskap med - oavsett om man diskuterar auditions, agenter, kollegor, karriärer, whathaveyou. Det är spännande - och skrämmande - att få det så tydligt illustrerat av ett lättsamt tv-program.

Av de fyra avsnitt jag sett (det har gått en hel hög i USA sedan 2001, jag tror man hoppar in i säsong fyra här i Sverige; det vore ju fantastiskt om inköparna själva kunde plocka russinen ur kakan) var ett trist, ett riktigt kul, och två ganska roliga. Men alltså: tillräckligt roliga. Jag fick ungefär vad jag förväntat mig.

Det trista avsnittet samlade Billy Bob Thornton, Peter Berg, Brian Grazer och Buzz Bissinger. Dödligt tråkigt - alla hade jobbat med varandra och alla var så imponerade av varandra. Zzzz. Det riktigt roliga var med Bob Odenkirk, Bill Maher, Alanis Morissette och Rosanna Arquette - en väldigt udda grupp. Att dessutom höra Bob tala sig varm om en "kommande serie" som han höll på att göra med "två killar från Philadelphia" var fint. Serien? Tom Goes to the Mayor. Middagen med Jay Mohr, David Milch, Timothy Olyphant och Michael Rappaport var också underhållande - rappa syrligheter fram och tillbaka hela tiden. Lagom grabbigt dock. Och Jay Mohr - vilket asshole. Sista avsnittet jag såg var med Bonnie Hunt, Tracy Morgan, Jeffrey Tambor och Jason Bateman, inspelat precis när Arrested Development hade kommit igång (och efter Morgans SNL-dagar men långt innan succén med 30 Rock). Förvånansvärt snällt, men en del skratt. Jag saknade Will Arnett.

Värst ändå är att kolla igenom alla lineups från gamla avsnitt. Jag hade till exempel gärna sett det från 2002 med Illeana Douglas, Will Ferrell, Louis CK och Eddie Izzard...

Först The Henry Rollins Show. Nu Dinner for Five. Svenska inköpare har fått upp ögonen för IFC. När köper någon in The Minor Accomplishments of Jackie Woodman?

Andra bloggar om: , , ,

5 kommentarer:

Emma sa...

Star kör inga dokumentärer om enskilda skådisar/filmare som de gör (gjorde?) på E! men de kör t ex Hollywood Shoot out - dock väldigt gamla, och i vissa fall hopplöst daterade avsnitt. En av de stora bonusarna med kanalen är förstås att de kör rätt många av filmprisgalorna. Annars är det mest Fashion-inslag. I alla fall på de tider jag tittar.

Jag har bara sett två avsnitt av Dinner with five - och var väl inte över mig förtjust. Jag såg avsnittet du nämner med Bill Maher, och blev mest irriterad av att det kändes så otroligt avbrutet och onaturligt. Och kanske mest på att kvinnorna hela tiden blev avbrutna. Men som sagt, idén är bra och jag ska nog försöka se fler avsnitt.

Ulf sa...

Jag tror mig ha listat ut - men det kanske ni också har - att Star! är en kanadensisk piratversion av "E!". Lite käckare och med lite mindre skvaller. Och ingen Tara Reid.

Som Emma nämnde så är väl de avsnitt som sänds av "Hollywood Shootout" inte alltför aktuella. Men konceptet tycks likna "Dinner for Five" i det att frågor besvaras i samtal med jämlikar och insatta i filmbranschen. Så när Varietys luttrade chefredaktör Peter Bart och förre chefen för Sony/Columbia Pictures Peter Guber ställer sina frågor får de ofta andra svar än man får höra i vanliga intervjuer.

Ett avsnitt satt Bryan Singer och Michael Mann bredvid varann och berättade lite vad som låg bakom olika val i casting, projekt, osv. Väldigt kul. Särskilt när Singer tydligt reagerade och började tänka på en filosofi som Mann använde i castingen, minns inte riktigt vad det var..

Martin Degrell sa...

Ah, då klarnar det lite. Men är kanalen en angelägenhet för endast Stockholm, eller finns den i större kabelnät? Vill minnas att jag sett reklam för den i huvudstan, men ingen annanstans. (Hollywood Shootout har jag aldrig sett.)

Och det ska sägas att Favreau inte direkt är en bra värd - han avbryter ganska ofta, och vid illa valda tillfällen, bara för att han kan, inte för att det behövs eller är relevant för diskussionen. Jeffrey Tambor kallade honom, halvt på skämt, halvt på allvar, den mest passiv-aggressiva personen han mött. Med en riktigt slipad moderator/värd, som inte är lika intresserad av att delge sina insikter om Acting och Directing hela tiden, skulle det bli betydligt bättre. Kanske är det så att jag för en gångs skull projicerar positiv energi gentemot ett koncept jag känner har möjlighet men inte lever upp till potentialen? Jag vill att det ska vara bättre än det är? Det vore i så fall lite ovant.

Emma sa...

Kanalen finns i Com Hems utbud. Mer info hittar du på http://www.nonstop.tv/star/ .

Jag tror att de har en del bra grejer som gömmer sig på märkliga tider. Nyss var det t ex något som heter Sex TV, som inte alls är lika sleazy som det låter - utan just ikväll var temat kvinnliga soldater och könsroller inom armén. Bra intervjuer, intressant upplägg.

(Och ja, jag tror att du vill att Dinner with five ska vara bättre än det är.)

Syrran sa...

Vi har kanalen, du får passa på att kolla lite när du är här. Har själv mest som Emma lyckats pricka tiderna när de har modeinslag, men det har gått en del udda och intressanta dokumentärer på lika udda tider.