onsdag 21 mars 2007

Blackwater

Fantastisk intervju med Jeremy Scahill på Fresh Air. Scahill har skrivit boken Blackwater: The Rise of the World's Most Powerful Mercenary Army, en skildring av organisationen Blackwater, en oerhört välrustad legoknektarmé med bas i North Carolina, ägd av en mångmiljonär/f.d. Navy Seal med täta band till Bush-administrationen och den kristna högern. Blackwaters soldater, eller "contractors" som de helst kallas, opererar i Afghanistan, Irak och andra platser i världen; de dök upp i New Orleans i samband med Katrina, och de gör alllt de kan - oftast framgångsrikt - för att ställa sig över lagen, gärna genom att positionera sig i en gråzon som gör att varken civila eller militära domstolar når dem, hur otroligt det än låter. En hel del av USA:s krigsbudget går till privata operatörer på plats i Irak, och Blackwater är överlägset störst - ett nytt Halliburton, enligt vissa.

Intervjun med Scahill måste höras. Berättelsen om Blackwater är en våt dröm för legoknektsromantiker, och rena mardrömmen för oss andra. Scahill är rapp och påläst, väldigt engagerande, drar intressanta slutsatser - och sakerna han förtäljer är så jaw-dropping att även desillusionerade personer som tror det allra värsta om Cheney, Rumsfeld och grabbarna borde uppröras. Fallet Blackwater är som en provkarta över närapå parodisk girighet och cynism som man upplever knappt skulle hålla i en agentroman. Det är nästan åt Bond-skurk-hållet - från organisationens excentriske ledare, via den fortliknande basen, till själva konceptet med privatarmé och organisationens faktiska namn. Kongressförfrågningar som ignoreras. Medarbetare på uppdrag som lämnas i sticket. Blackwater-ops som ger eldordergivning till vanliga amerikanska soldater. Det hade varit underhållande om det inte också är så hårresande skrämmande.

Nu beställer jag boken. När jag läst den ger jag den till min far - han kommer att sluka den.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

4 kommentarer:

Caroline Hainer sa...

Finns det legoknektsromantiker?

Martin Degrell sa...

Du anar inte...

Maela sa...

Du, det där är grymt läskiga människor. Dom snuddade lite vid ämnet Private Contractors i Gandini/Salehs "Gitmo" förra året och det var verkligen HELT galet. Eller som en enorm vitrysk contractor svarar på frågan om de typ har några regler de måste följa:

"Code not on paper. Code in heart."

Jovisst, hej tjenare. Skulle gissa att din "code" och min ligger RÄTT så långt ifrån varandra. För att inte tala om Genevekonventionerna... Tack iallafall för boktips!

Mikael Wälivaara sa...

Mycket bra sammanfattning!
Jag kommer att länka till dig i min nästa artikel i eftermiddag.
Hälsar
Mikael Wälivaara, UUAA Radio