torsdag 24 maj 2007

Torsdag

Eating in Public sammanfattar föredömligt veckans sorgligaste nyhet, att Triangelfilm packar ihop, här. Samtidigt skriver Sydsvenskan idag att Malmö stad lovar att hitta en lösning för Spegeln. Detta är oerhört viktigt för Malmö, så viktigt att jag tror det är svårt att omedelbart inse följderna av det hål som Spegeln skulle lämna. Med det sköra kulturutbudet i staden skulle Spegelns död få stora konsekvenser - som Jan Aghed påpekar hyser biografen inte bara Triangelfilms visningar, utan också arrangemang som BUFF, Skånska filmdagarna, skolbion och inte minst Cinemateket. De övriga oberoende filminrättningarna i staden - Panora/Folkets bio och Victoria - kan omöjligt axla Spegelns åtaganden utan substantiell upprustning. Worst case scenario är såklart att SF köper upp och lägger ner biografen, i samma aggressiva, destruktiva anda som man brukar hantera konkurrenssituationer. Jag tror inte det kommer att hända, men just nu handlar det om att rädda det som räddas kan, med Spegeln som prio ett för Malmös del. Därefter det stora arkivet med 500+ filmer (som klarade sig bättre än väntat vid branden för ett par år sedan).

***

Amerikanska tv-säsongen tar mer eller mindre slut den här veckan. Abstinens - vad ska man se nu när man inte längre kan följa något vecka efter vecka? Jag försöker visserligen följa så få serier som möjligt, och nu har dessutom en av dem gått i graven (Veronica Mars) och en annan är jag tveksam till att fortsätta följa (Heroes). Men suget efter bra serier finns alltid. Min sommarlösning: catch up. Jag har Carnivàle S2, Deadwood S2 och Life on Mars att tag i. Och jag har ännu - chockerande! pinsamt! - inte sett en minut av The Wire. Men S1 ligger här och väntar på mig.

***

Tips på hur man kan indexera och hålla koll på sin DVD/CD/medie-samling? Har använt DVD Aficionado ett tag, trivs inte riktigt. Har testat Ant och DVD Profiler, men gillar inte apps, vill ha det online.

***

Har ni förresten hört att det kommer en tredje Shrek-film?!


Andra bloggar om: , , ,

5 kommentarer:

eff sa...

Jag älskade säsong ett av The Wire. Hade läst hyllning på hyllning om serien och den levde verkligen upp till det. Kan inte minnas att jag tyckte den tappade ett dugg under de efterföljande tre säsongerna, tokbra hela tiden. Sista säsongen som förhoppningsvis kommer i höst kan bli episk, blir alldeles fnittrig av förväntan.

Den är förkrossande bra, jag vet inte om jag sett nån bättre TV-serie.

Har du sett Green Wing? Om inte: en väldigt(!) rolig komediserie. Två säsonger plus en julspecial. Jag garvar bara jag tänker på Dr. Alan Statham.

Blir abstinensen för svår kan jag föreslå Law & Orders första säsong. Dzundza + Noth är ruskigt bra motpoler, den unge och liberale mot den äldre och konservative. Snyggt filmad, också, 28mm handkamera uppblåst till 35mm.
(Säs 2-3 är bra också, med "Big Paul" Sorvino som ersatte Dzundza. Säs. 4-5 som är Orbach + Noth är bra också, även fast den mer dokumentära känslan från handkameran försvann när de bytte till TV-kameror nånstans därikring.)

Martin Degrell sa...

Tack för tips. Green Wing har jag bara sett ett avsnitt av, och insåg att jag måste ge det några till, med tanke på dess tämligen speciella stil. Blev inte helsåld direkt.

Syrran sa...

Backar Eff vad gäller Green wing. Missade de första avsnitten men de jag sett är fullständigt hysteriska. Rekommenderas varmt.

El Manisero sa...

Ja, the wire... Där har du något att se fram emot! Skall bli intressant att läsa framtida bloginlägg.

Har själv kommit till slutet av säsong tre. Skall jag välja en favoritrollfigur blir det nog Frank Sobotka från säson två.

/johan

El Manisero sa...

Noterade att The Wire säsong 4 tycks börja på SVT på fredag. Bara så att du inte missar... :-)

/johan

http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=72471&a=885989