måndag 21 maj 2007

Ett gigantiskt åtagandeIngen vettig människa med ens ett flyktigt intresse för bra sketchbaserad humor har vid det här laget missat Human Giant, serien (av gänget med samma namn) som nu haft sin säsongsavslutning på MTV. Inte sedan The State har MTV visat ett lika helgjutet, välskrivet sketchprogram. Human Giant har fått fantastisk respons i media, killarna har synts överallt. Showen har överträffat mina förväntningar med råge, och de har tydligen även fått hyfsade tittarsiffror. Och från MTV åtnjuter gänget uppenbarligen en viss status, eftersom kanalen nyligen frågade dem: "Vad säger ni om att ta över MTV i ett dygn och göra precis vad ni vill?" En fråga det inte tog lång tid att svara på.

Sagt och gjort. I fredags vid middagstid lokal tid körde Human Giant igång ett osannolikt tjugofyratimmars-maraton från en studio överblickande Times Square i New York. Både MTV och MTV2 togs över. Rob, Aziz och Paul visade klipp från sina favoritprogram, musikvideos, hittade på diverse upptåg (Guitar Hero på jumbotronen på Times Square), och mottog telefonsamtal och besök från alla sina vänner i branschen, oavbrutet under ett dygn. Hela projektet kändes väldigt mycket tidiga MTV, löst hållet och öppet för infall, ljusår från den urvattnade kanal den är idag. Tendens eller bara tillfällighet? Stor eloge, hursomhelst. Som en extra krydda gick man ut från MTV och sa att om HG fick en miljon besökare på sin hemsida under dygnet man tog över kanalen skulle showen förlängas, annars skulle den läggas ner. Bullshit eller ej - sidan fick drygt 1,2 miljoner besökare. Till hösten kommer således en ny säsong av Human Giant.

För en humornörd var tillställningen en orgie, rena rama who's-who från alt comedy-scenen - det märktes att HG-gänget verkligen utnyttjat alla sina kontakter för att få dit folk, och det kändes som att alla roliga människor var där. Och de som inte var på plats i New York ringde in. Bob Odenkirk, Will Arnett, Michael Cera, Kristen Schaal, Michael Showalter, Zach Galifianakis, Fred Armisen, Todd Barry, Jon Glaser... Tim & Eric ringde in och påminde om att Shrek 3 hade premiär. Rob Riggle från The Daily Show var oerfaren säkerhetsvakt och blev alltmer full och oberäknelig. Och Nick Kroll tog över som den scenstjälande überbitchen Fabrice Fabrice. En hel del musikframträdanden hanns också med. Förutom den fantastiska rapduon Cracked Out dök även Mastodon, Ted Leo, The National och många fler upp.

Massor av klipp från denna episka händelse finns på Human Giants hemsida. Jag rekommenderar särskilt klippen med Fabrice Fabrice ("Paul, I will cut your face until you look like Seal") och det tillfälle då Will Arnett, Michael Cera och John Krasinski från The Office blir inblandade i en krånglig gisslansituation. (Musikklippen går ej att se utanför USA.) Som en person utan tillgång till amerikanska MTV var det frustrerande att följa maratonet via humorforum och lösryckta klipp, men en komplett digital version av hela dygnets händelser är på väg, och kommer troligtvis så småningom att dyka upp på ett fildelarnätverk nära dig.

EDIT: Tydligen kunde man inte kommentera det här tidigare - det kan man nu. Varsågoda!

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

eff sa...

Ah, Mastodons framträdande fanns på YouTube. Tacksamt, mycket bra.

Fabrice Fabrice tyckte jag var lite jobbig (det lilla jag såg). Annars fanns det en del kul, Escalating Interview när den siste snubben kommer och och bara vrålar gillade jag.

Hittade dock inte klippet med Arnett, Cera och Krasinski på MTV-sajten.

Jag kom att undra var sjutton sketchkomedin i Sverige håller till. Nilecity 105.6 var ju i stort sett sketchkomedi med brandradiostationen som röd tråd, men vad fasen har kommit efter. Är det bara buskis, Hjalmar och Robert Gustafsson? Politiska satiren är Eric Blix, vilket knappt "är" alls. Jag kanske är outbildad, men jag kan inte komma på så mycket mer. Mörker?

Martin Degrell sa...

Kompakt mörker. Ju mindre man tänker på det, desto bättre.

Martin Degrell sa...

Nu tycks de för övrigt ha gjort om sajten så den är uppblandad med en massa klipp från serien också - däribland Escalating Interview. Klippet med Cera etc heter "Old Fashioned Stand-Off". Ju mer klipp jag ser inser jag också vilken klippa Rob Riggle är som säkerhetsvakten Cliff - mugging it up inför kameran, mer och mer onykter (tydligen inte bara skådespeleri, han höll hov i the green room med hundratals öl enligt uppgift). Jag älskar hur de, efter 20-22 timmar on air, fortfarande orkar vara vassa improv-typer.