fredag 24 september 2010

Ett öl-återfall


Är just nu mitt uppe i ett sex månader långt öluppehåll. Inga öl, eller så få som möjligt, skall intagas mellan midsommardagen och nyårsafton. Jag är delvis inspirerad av några kompisar som gjort liknande ökenvandringar med gott resultat, under just perioden midsommar-nyår eller tvärtom, och jag är motiverad av det faktum att det blev ganska många öl under vårens kontinentala uteserveringsrundor och sommarens fotbolls-VM. Hälsa, liksom.

Det har bitvis varit tufft att hålla sig ölfri - det är ju egentligen ganska klantigt att börja uppehållet mitt under värsta sommarhettan, men jag har mestadels hållt mig till vitt vin med viss framgång. Jobbigare blev det när ett par Gbg-vänner annonserade att de satt igång ett hobbybryggeri, Westgota Nidbryggeri, efter några seriöst nördiga bryggeriutflykter till Belgien och Holland. Endast avståndet till Göteborg räddade mig från att testa deras enligt uppgift utmärkta Bonnatwist Bitter.

Men i helgen gör jag ett undantag. Jag har precis varit på Systemet och köpt en cacao-porter, flaska 1096/2000, från Malmös sprillans nya mikrobryggeri Malmö Brygghus, nyss inflyttat i Mazettis gamla chokladfabrik på Bergsgatan, bara något kvarter från mitt hus. Malmös de facto första mikrobryggeri i modern tid. Deras cacao-porter ska vad jag förstå bli deras "signature beer", med tanke på kopplingen till fabriken. Ytterligare ett par sorter finns på Systemet i Malmö, numrerade testutgåvor (såg bl a en weissbier och en IPA idag). Förhoppningsvis går försäljningen bra. Redan nu kan man gå på provsmakarrunda i fabriken, och senare i höst öppnar deras bryggeribar for realz.

Jag hoppas på en god öl. Brygghusets ambition är hög - jag gillar flaskan, utseendet, tilltalet. Serious shit. Prissättningen är i klass med exklusiva amerikanska eller belgiska öl. Jag var, och är väl egentligen fortfarande, lite misstänksam till hur snabbt allting gått - man flyttade in i chokladfabriken i våras, och annonserade då kaxigt att man skulle ha sex sorter klara redan innan jul, vilket lät oroväckande. Varför inte satsa på kanske tre sorter, och göra de superba? Och sedan jobba vidare därifrån? Men nu är de första här, allt verkar ha gått enligt planerna. Jag hoppas bara de inte stressat fram produkterna.

4 kommentarer:

eff sa...

Jag tycker det låter som du borde ölblogga oftare. Det kanske är svårt såhär när du faktiskt inte dricker öl aktivt, eller vad man ska kalla det, men ändå. Man kan ju blogga om öl utan att dricka den, antar jag.

Eventuellt har du kompanjoner som kan hjälpa till, så att leverskadorna hålls till ett minimum.

Det finns ju så jävla många vinbloggar menar jag.

Stefan sa...

Tror inte du behöver vara skeptisk bara för att det gått snabbt. Att brygga en öl i aldrig så liten skala ger ett fullgott resultat så mycket arbete kan ligga bakom ändå. Skall bli intressant att smaka framöver.

Anonym sa...

Men var är recensionen av flaskan?!

Martin Degrell sa...

Den är inte urdrucken ännu!