måndag 24 mars 2008

Detroit OctaneJag kan inte prisa Jon Glaser nog. För de allra flesta är Glaser en fullständigt okänd figur i den amerikanska humorfloran, men för mig och andra fanatiker är han en briljant komiker, en slags hemlig ingrediens man kan slänga in i valfritt sammanhang och alltid förvänta sig att få åtminstone ett uns av bisarr genialitet tillbaka. Ibland räcker hans närvaro till storverk, ibland inte - men det blir alltid intressant.

Glasers tendens att mest dyka upp som bit player, eller i projekt långt från den mediala mittfåran, gör att det blir svårt att sätta fingret på honom - han har inte varit med i några minnesvärda sitcoms, hans film-cv är inget att skryta med, och han har inte spelat in några skivor eller DVDs. Samtidigt är han allestädes närvarande i typ allt bra som utgår från New York: han har varit författare åt Conan, uppträtt med Jon Benjamin som The Fuggedabuddies, spelat Jesus i Lucy: The Daughter of the Devil, gästat Wonder Showzen, ingår i Human Giants utökade ensemble, och spelar med i Bill Joel-coverbandet A Matter of Trust, med bland annat Todd Barry på trummor. Senare i år kommer en ny tv-serie på Adult Swim han själv kokat ihop och spelar huvudrollen i: Delocated, en talkshow där värden är med i FBI:s Witness Protection Program och som en konsekvens framträder anonymt med huva och förvrängd röst. Kan bli hur bra som helst.

Ofta arbetar Glaser konceptuellt med halvkokta idéer som han tenderar överge innan de hinner förädlas ordentligt, vilket kan vara frustrerande för hans fans. Tålamod tycks inte vara hans grej, han måste genast vidare till nästa märklighet. Han verkar inte heller vara speciellt media-savvy - ingen hemsida, ingen MySpace - så det är svårt att hitta hans grejer online. Intervjuer är lika svåra att hitta, men här finns en gjord av Ben Kharakh från 2006.

Detta är ett av hans senaste projekt - han frontar ett rockband som heter Detroit Octane. Exakt vad det ska resultera i är oklart, men roligt är det. Och Glaser sportar en fantastisk peruk. Detroit Octane är "väldigt politiska", och har än så länge gjort två virala valkampanjlåtar - en för Barack Obama och en för Mike Huckabee. Kolla in dessa hårtslående mästerverk här:

En av höjdpunkterna på min New York-resa i höstas var när jag vandrade in i Alessi-butiken i Soho och stötte på en espressodrickande Glaser. Han var vänligheten själv, och verkade genuint förvånad över att överhuvudtaget bli igenkänd.


Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är skillnaden på dig och mig, när jag åker till NY stöter jag på Åsa Sandell i Soho, när du åker till NY stöter du på Jon Glaser I Soho. That's just not right.

Martin Degrell sa...

Haha, det är ju i alla fall minst lika underligt.