fredag 1 juni 2007

Lite annat inför helgenIdag har även
Cashback premiär.
Såhär skrev jag om den i augusti förra året: "[...] maken till kvasipoetisk mystifiering av KVINNAN, stöpt i en förbluffande pubertal, masturbationsvänlig form, illa maskerad som konstnärlig hyllning, var länge sedan jag såg. Emilia Fox, som spelar kärleksintresset, är dock charmig - och ser precis ut som en ung Grynet Molvig." En stor spökplump i betyg. Skönt att se att vissa kritiker genomskådar den - "sunkigt" och "banalt", skriver Croneman (1), "ytligt, uppblåst och humorlöst", säger Karin Magnusson. Jan Söderqvist lyckas dock komma fram till att "inom den romantiska komedin hör Cashback till de sötare och charmigare" (4).

***

Doctor of Journalism: En av mina goda vänner, den mångsidige Henrik Örnebring, har kommit loss och börjat blogga. Och det är seriöst värre - initierade texter på engelska om journalistik och medieforskning, utifrån Henriks nuvarande position som forskare i Oxford. Läs här.

***

Studentafton på AF-borgen i Lund är en anrik tradition, och de prominenta gästerna inkluderar allt som oftast kungligheter, ministrar, tunga forskarnamn eller kulturpersonligheter av det mer storstilade slaget. Döm då om min förvåning när jag fick höra att gäst om två veckor (15/6) är Will Ferrell. Jag är imponerad; låt gå för att Ferrell är aktiv Sverige-vän (svensk fru, två söner som heter Magnus och Mattias, har sprungit Sthlm maraton ett par gånger, drar alltid Sverige-relaterade anekdoter hos Letterman och Conan, osv), men att få honom till ett universitet i Skåne är en fantastisk bedrift. Nu känner jag inte till omständigheterna, såklart, men ändå. Jag har förhinder och kan inte gå. Är inte världens största fan, men jag kan tänka mig att det blir god stämning.

(En rolig historia jag hörde - av vem? minns inte - om Ferrell var från VM i fotboll förra året. Någon kände igen Ferrell när han satt helt inkognito på svenska läktaren under någon match, men precis innan personen som såg honom hann utropa hans namn gav Ferrell personen en menande blick, log, och satte fingret för munnen - Ssshhhhh.)

***

Lite sent: Cannes-sammanfattningar lite olika ställen. De flesta verkar vara överens om att det var ett väldigt bra år med massor av värdiga vinnare (många filmer är redan inköpta av svenska distributörer). Mark Kermode tog en paus från festivalrapporteringen för att leverera den roligaste och bästa sågningen av PotC:AWE hittills (jag har inte sett den ännu). Fresh Airs sammanfattning var också bra, framförallt gick jag igång ordentligt på superlativen om bröderna Coens nya, No Country for Old Men, men jag blev lite ledsen när John Powers satte tänderna i James Grays nya film We Own the Night. Den verkar förvisso vara konstruerad utifrån välbekanta (eller om man så vill klyschiga) ingredienser, men jag är ett stort fan av Grays två tidigare filmer Little Odessa och The Yards, önskar honom allt gott, och har hittills verkligen sett fram emot hans nya (som är blott hans tredje film på tretton år).


Andra bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

Henrik sa...

Tack för pluggen!
Hade heller ingen aning om Ferrells svenska koppling.