söndag 12 november 2006

Inför festivalen

På torsdag sticker jag till Stockholm för att gå på filmfestival. Har inte möjlighet att stanna under hela festivalen, men har åtminstone 4-5 dagar på mig att se lite film. Det struliga med att vara pressackrediterad är dock att jag inte kan förhandsboka några filmer, så det blir till stor del ett chansartat besök - jag får helt enkelt se vilka biljetter som finns tillgängliga när jag checkar in på torsdag, och plocka vad jag kan. Förhoppningsvis blir det åtminstone några stycken. Festivalens hemsida är inte helt lättnavigerad, och jag har inte bläddrat i pappersprogrammet, så jag vet ännu inte vad jag kan/vill se, det blir nog helt beroende på vad som finns tillgängligt. Mycket av det som visas kommer naturligtvis ändå förr eller senare på bio eller DVD - Shortbus, Sherrybaby, Little Children, etc - alltid en tröst. Det blir nog minst lika mycket umgänge med 08-kompisar som festivalhäng.

Av det jag tagit del av vill jag gärna se: Indigènes, Jindabyne, The Fountain, Zidane, Science of Sleep. Har redan sett: A Scanner Darkly, F#CK, Wal-Mart: The High Cost of Low Price, The Pervert's Guide to Cinema, Little Miss Sunshine, Them, Paris je t'aime, Cashback.

Andra bloggar om: ,

9 kommentarer:

Daniel sa...

Tjena Martin,

Jag har sammanställt vilka filmer jag vill se via Biotider.se. Jag som inte läst programmet heller har kunnat läsa om filmerna där, bocka för de filmer jag anser intressant och får du upp en "planeringssida" med visningstider och vart. Ser även om vissa filmer krockar osv.

Kolla in:
http://www.biotider.se/?inc=filmfestivalen

//Daniel

Martin Degrell sa...

Smidigt! Tack för tipset.

Conan sa...

Hur var THEM? Funderar på att se den i helgen.

Syrran sa...

Have fun, glöm inte min parfym.

Martin Degrell sa...

Them/Ils är inget vidare. Första halvan byggs det upp en hygglig, traditionell haunted house-stämning - effektiv klaustrofobi, ljud i natten, that type of thing - men sedan urartar den i tråkig skrik- och springrysare, med en riktigt unken sensmoral, som går helt i linje med den alltmer populära synen på öst som det nya Okända. Kan inte säga mer än så utan spoilers.

U: lugnt!

John Eje Thelin sa...

Vore intresserad av att höra vad du tyckte om A Pervert's Guide to Cinema.

Martin Degrell sa...

Jag tyckte den var riktigt bra, väl värd ett besök under festivalen, trots dess 150 minuter och trots att den bara visas på KTH(?). Jag håller kanske inte med Slavoj Zizek i allt han säger, men om man håller i minnet vilken skola han kommer ifrån och vilka utgångspunkter han har (mycket psykoanalys blir det) och man lyckas förhålla sig till det blir det mycket underhållande. Filmen är även väldigt ambitiöst producerad - det är flera effektfulla "back to the scene of the crime"-sekvenser: i källaren hos Norman Bates, med Gene Hackman på andra sidan balkongen i The Conversation, osv. Om inte annat är det kul med lite alternativa perspektiv på välkända filmer.

Cornelia sa...

Linklaters "A Scanner Darkly" verkar ju mycket lovande. Men vad säger du efter att ha sett den? Värd att prioritera under festivalen?

Martin Degrell sa...

Prioritera vet jag inte. Den har sina sidor, men är ganska charmig. Nonstop paranoid stoner-snack, friformsanimation etc. Jag gillade Waking Life mycket mer, men animationsstilen i sig kan vara värt att se den för.