måndag 30 oktober 2006

Kvalitetshumor: Improv EverywhereSedan 2001 har Charlie Todd och hans kumpaner i improvisationstruppen Improv Everywhere utfört över femtio "föreställningar" på gator och torg i New York och andra amerikanska städer. Den löst sammansatta gruppen kokar över av fantasirika idéer som de realiserar för att förhöja vardagen för inte ont anande människor i sin omgivning. Det handlar om skämtsamma upptåg, absurda och humoristiska situationer av det drastiska och oväntade slaget, men Improv Everywhere har en högst sympatisk filosofi som skiljer dem från krassa provokatörer, och som förminskar det intryck av studentikos flabbighet som deras verksamhet till det yttre först låter påskina: deras mål är inte att oroa eller utsätta oskyldiga åskådare för pinsamheter – målet är snarare att förgylla vardagliga scener, få åskådarna att ha roligt åt det de ser, så de kan gå därifrån med en rolig anekdot. Improv Everywhere avslöjar heller aldrig sitt syfte för åskådarna – de dyker upp, utför sitt uppdrag, försvinner spårlöst, och lämnar sin publik fri att spekulera över vad de just upplevt. På gruppens hemsida finns emellertid massor av information om samtliga genomförda uppdrag, ackompanjerat av den här programförklaringen:

Improv Everywhere is, at its core, about having fun. We're big believers in "organized fun". In the process we bring excitement to otherwise unexciting locales and give strangers a story they can tell for the rest of their lives. We're out to prove that a prank doesn't have to involve humiliation or embarrassment; it can simply be about making someone laugh, smile, or stop to notice the world around them.


Fina ord, eller hur? Men blir det då verkligen roligt? Utan tvekan. Och i sina bästa stunder direkt hjärtvärmande. När två IE-agenter spelar upp en invecklad och perfekt orkestrerad romcom-sekvens för en hjälpsam taxichaffis blir det riktigt rörande, och när gänget får med sig en hel sektion baseballfans på Yankee Stadium att ropa efter en bortkommen agent som inte hittar tillbaka till sin plats blir man själv engagerad av folket som dras med, och det lyckliga slut historien (i likhet med i princip alla upptåg) får. Det är ödmjukt, välvilligt och entusiasmerande. Ofta är det dock rena absurditeter som står i fokus: alltifrån enkla men effektiva skämt, som en hel tunnelbanevagn med byxlösa passagerare, till intrikata och briljanta galenskaper, som att skapa en tidsloop inne på en Starbucks och ordna en tak-konsert med ett fejk-U2. Favoriterna är många, men om jag bara ska plocka ett par stycken måste jag rekommendera Suicide Jumper, Offshore Gambling och Anton Chekov.


Improv Everywheres hemsida är föredömligt upplagd, med långa och detaljrika redogörelser om samtliga uppdrag. Beskrivningar varvas med vittnesmål från agenter (och ibland även åskådare), foton och videoklipp, och ibland även uppföljningar av särskilt lyckade påhitt. Första gången jag snubblade över sidan kändes det som att hitta en guldgruva, och jag spenderade timmar på att botanisera bland alla uppdrag (som successivt bara blir bättre och bättre i såväl genomförande som rapportering). Och om man verkligen fastnar för IE:s geniala upptåg finns numera även två DVD-volymer späckade med material från alla uppdrag fram till i år.

Mer om Improv Everywhere:

Hemsida
Charlie Todd intervjuas på TSOYA
(och en gång till här)


Andra bloggar om: ,

4 kommentarer:

Tommy sa...

Haha! Det här var tokroligt! Och bra skrivet.

MOB sa...

Har sett suicide jumper tidigare. Riktigt bra!

Lyssnade och kollade precis på romcom-sekvensen och jag måste säga att jag tycker lite synd om den hjälpsamma taxichaffisen. Fan vilken grej liksom. Och så är det bara fejk. Hoppas att han inte har fått reda på det. Men eftersom det är internet vi snackar om så lär han knappast ha missat det.

Man har nästan lust att starta något liknande i sin egen hemstad.

Krämer sa...

Jag satt och drömde mig bort när jag lästa tidsloopen på Starbucks.
Ibland gör människor så ofattbart sköna och kreativa saker att man önskar att man kommit på det själv. Samtidigt vill jag inte repetera eller imitera. Hoppas bara att något av allt man gör själv får andra att tänka samma sorts tankar.

eff sa...

Lysande tips.

"There were several obstacles to over come. Firstly, our “The Edge” was a Korean-American."

Kan inte annat än älska såna grupper av människor.