tisdag 3 oktober 2006

[adult swim] smyger igång nya Harvey BirdmanI måndags körde Adult Swim, Cartoon Networks ohängda kusin, igång en fjärde säsong av min favorit Harvey Birdman, Attorney at Law, utan speciellt mycket pompa och ståt. Jag visste inte ens att en ny säsong var på gång, och blev därför glatt överraskad. Säsong och säsong, förresten. Endast sju nya avsnitt har annonserats, sedan är det tydligen definitivt slut.

HB har många likheter med andra alster på Adult Swim - korta avsnitt (11 minuter), rappt manus, metareferenser, och ett tydligt vuxentilltal - men serien skiljer sig också från de många ofokuserade stoner-produktioner som tenderar fylla Adult Swims tablå, genom att vara både välskriven, vältecknad och fylld av lysande "voice talents" som Gary Cole, Stephen Colbert och John Michael Higgins. HB handlar om Harvey Birdman, en gång framgångsrik superhjälte, som lagt sin tidigare karriär bakom sig och idag jobbar på en advokatbyrå, där han och andra före detta hjältar och skurkar försvarar tecknade figurer i rättsliga sammanhang. I serien dyker det ständigt upp massor av gamla karaktärer från diverse cartoons - Flintstones, Scooby Doo, Yogi Bear, etc - som behöver hjälp med olika saker.

Varje avsnitt är som en homage till gamla Hanna-Barbera-serier från sextio- och sjuttiotalet, och referenserna är många, om än inte så det stör upplevelsen - jag har lika lite koll på obskyra tecknade figurer typ Blue Falcon och Mighty Mightor som vemsomhelst. Men det är något med att lyfta superhjältar och -skurkar ur sitt väldigt specifika, dramatiska sammanhang, till mer mundäna miljöer, som gör HB otroligt underhållande. Att man dessutom kärleksfullt gör narr av de bisarra seriefigurer som skapades under sextio- och sjuttiotalet, då pressen på att skapa nya karaktärer ibland orsakade direkt löjeväckande resultat, gör det bara ännu roligare.

Det är dock inte rekommenderat att man hoppar in i Harvey Birdman, Attorney at Law, i ett så här sent skede av dess existens. Serien har under sina första tre säsonger utvecklat ett eget mikrokosmos vars tempo nu, om man dömer efter fjärde säsongens första avsnitt, vridits upp så mycket att en ovan tittare riskerar exkluderas totalt. Det hysteriska, detaljspäckade, närapå subliminalt ögonblickssnabba berättandet har nu tagits till en sådan nivå att även vi trogna fans riskerar alieneras - när de elva minuterna är över och röken lagt sig finns nästan bara fragment kvar.

Så kanske är det lika bra att serien nu läggs ner på riktigt innan den imploderar. Njut av de första avsnitten på DVD istället. Säsong 1 finns ute nu, säsong 2 släpps om en vecka.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: