fredag 5 juni 2009

Episk Best Show i tisdagsSom ni är trötta på mitt tjat om The Best Show on WFMU. Det tar visst aldrig slut, eller vad?

Korrekt. För vet ni vad? Det är det bästa ni kan lyssna på i radioväg. Det absolut bästa. Och bara för det kommer här ett inlägg till.

I tisdags var det en speciell kväll på WFMU. Evan "Funk" Davies, som normalt följer efter Tom och Best Show, var tvungen att vara ledig, och Tom tog generöst nog över ansvaret även för Evans show. Kanske vet ni att Toms program redan från början är tre timmar långt? I tisdags var det alltså sex timmar långt. Även borträknat musiken var det fem och en halv timme snack. Inte en avundsvärd uppgift, och fans av Best Show såg fram emot det med skräckblandad förtjusning - hur skulle till exempel Toms legendariska lynnighet manifestera sig när energin börjar falna kring timme fem?

Det gick över all förväntan. Det hjälper att Best Show har en fantastisk streak just nu, och kanske var det här programmet till och med ett av de bästa Best Show-avsnitten på flera månader. Jag satt uppe och lyssnade på ungefär halva programmet men pallade inte alla sex timmarna, men har precis lyssnat ikapp på podcasten idag. Episkt.

Inför programmet var Tom lite orolig över hur han skulle fylla alla sex timmarna, och uppmanade alla sina kändisbekanta att ringa in, att packa hela showen med celebra ögonblick och hjälpa till att hålla energin på topp. Många antog utmaningen, och bland de som ringde in eller gästade studion märks Patton Oswalt, Paul Scheer, Paul F. Tompkins, John Hodgman, Aimee Mann, Michael Penn, Jen Kirkman, Matt Walsh, Wyatt Cenac och många fler.

Bland de många höjdpunkterna:

- den ökända Julie from Cincinnatti får en egen spinoff-show och pratar smörgåsar
- Paul Scheer från Human Giant ringer in från inspelningen av Piranha 3D i Arizona och berättar om vad som verkar bli en helt vansinnig film (kolla för fan in rollistan)
- nioårige Caleb ringer in och spelar upp sin rocklåt "Explosion"
- baseballspelaren Claude Monroe (Jon Wurster) ringer in med ett episkt och fantastiskt samtal som behandlar såväl "punk tango" som knarkexcesser, jämte bekanta ämnen som GG Allin, Sheila Larson och Maurice Kern
- Best Shows producent (och callscreener) Mike presenterar ett nytt avsnitt av spinoff-showen The Mike Show, Best Shows anti-tes; som gäst har han Best Shows värsta prank caller tillika Toms nemesis "James"
- ett kaotiskt konferenssamtal med Todd Barry, Andy Kindler och Andy Daly som slutar med att Tom GOMPar allihop
- The Mike Show får en egen signaturmelodi, som är mer rocking än Toms
- Mike tar emot ett paket från Japan (och Tom är ursinnig över hur The Mike Show får post skickad till The Best Shows postlåda), och det är lagom creepy

Lyssna på arkivet här.
Ladda ner podcast-mp3an här (musiken bortredigerad).
Best Shows hemsida.
Prenumerera på podcast-feeden (iTunes).
Om du inte pallar hela programmet, prenumerera på Best Show Gems, som jag producerar, här.

Tycker ni att jag obsessar över The Best Show? Då känner ni inte Omar, Buffcoat eller Scratchbomb.

2 kommentarer:

Dr sa...

Du vann över mig till slut med tjatet. Definitivt värt det. Rakt in i iTunes. En fråga om telefonsamtalen, är alla samtal fejkade och från cirka tre olika personer eller bara vissa då och då? Väldigt förvirrande för en nybörjare.

Martin Degrell sa...

Härligt!

Nej, en stor majoritet av samtalen (typ 95%) är sanna, dvs från riktiga människor. Huruvida det gör det mer eller mindre bisarrt får var och en avgöra - folk som Larry the Perv, Spike och Julie from Cincinatti är liksom larger than life.

I showens barndom deltog många organiserade fejkringare (bland dem Jon Glaser, Jon Benjamin, Matt Walsh och Andy Earles), men numera är det bara Jon Wurster ("Wurster" i Scharpling & Wurster) som ringer in, oftast bara en gång per program (och ibland inte ens det). Med tiden kommer du att känna igen hans röst, han gör sig sällan till. I senaste programmet var han baseballspelaren Claude Monroe.