tisdag 23 januari 2007

Julafton i januariNi vet väl? Ni kan väl inte ha missat? Idag, efter flera års spekulationer och så många uppskjutna releasedatum att jag nästan gett upp, levererar Fantoma äntligen The Films of Kenneth Anger, vol 1. Detta är inget mindre än en jättehändelse för alla som ens är marginellt intresserade av experimentell underground-film. Anger, som gjorde sina första filmer under sent 40-tal och fortfarande är verksam idag, var och är en pionjär och föregångare inom så många områden att det känns meningslöst att försöka sammanfatta honom i ett par paragrafer. Han är dessutom en tvär jävel som alltid gjort sin grej och aldrig kompromissat med sin avantgardistiska konst, trots att han bisarrt nog är uppvuxen i och omkring det som får betecknas som rena motsatsen till de marginaliserade uttryck han begagnar sig av: Hollywood. Den tveeggade fascinationen för Drömfabriken är ett genomgående tema hos Anger; han var barnstjärna i unga år, och har även författat kanske den mest essentiella sleaze-bibeln om Tinseltowns hemligheter löpande från första spadtaget till mitten av sextiotalet - Hollywood Babylon.

Vad som kan sägas är dock att DVD-volym nummer ett från Fantoma (nummer två kommer senare i år) varit klar ett bra tag, med inspelade audio commentaries, nya prints och allt, men enligt uppgift är Anger en minst sagt knepig person att samarbeta med, och han sägs heller inte vara speciellt förtjust i själva DVD-formatet, vilket kan förklara varför hans filmer dröjt så. Eftersom Anger dessutom, likt ännu mer konstorienterade filmare som Matthew Barney och Paul McCarthy, i stor utsträckning är beroende av att gallerier betalar för visningar av hans verk ligger det förslagsvis inte heller i hans intresse att släppa filmerna på DVD (det är enligt uppgift den främsta orsaken till att just Barneys Cremaster-svit inte kommit, och kanske aldrig kommer, på DVD).Jag blev på allvar förhoppningsfull om att filmerna skulle släppas någongång i höstas, då min vän Henrik berättade om det retrospektiv av Anger-filmer som hade visats på LIFF (med Anger på plats för Q&A). Större retrospektiv av gamla filmer - ofta i nya kopior - brukar skvallra om kommande DVD-releaser. Dessa retrospektiv brukar mest hålla till i New York och Los Angeles, men ibland exporteras de också, som här, till vissa festivaler.

Nu är den alltså den första laddningen Anger här. Volym 1 innehåller Fireworks (1947), Puce Moment (1949), Rabbit's Moon (1950), Eaux d'Artifice (1953) och Inauguration of the Pleasure Dome (1954), samt en 48-sidig bok, outtakes, och kommentarspår på samtliga filmer. Och labbteknikerna tycks ha gjort ett fantastiskt jobb med att restaurera filmerna - jag drog efter andan när jag såg Fantomas HD-trailer.

Årets DVD-släpp redan i januari? Med all respekt för Twin Peaks S2 och den efterlängtade releasen av en annan egensinnig auteurs främsta verk (återkommer till honom snart) - mycket möjligt.

Mer Anger: missa inte Lars Lönroths intervju med densamme, från Bildrutan i P1 häromveckan. En god introduktion till Angers utgångspunkter, även om tyngdpunkten ligger mer på gamla Hollywood än Angers egna filmer. Finns tillgängligt på SR ett par veckor till.

Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Äntligen Anger, hoppas inte Vol. 2 dröjer lika länge. Men jag suktar nästan mer efter vad som komma skall i maj... Det artar sig till ett bra år för ockult film helt enkelt!