onsdag 31 oktober 2007

My Special Teas and Ointments!

Erik Stattin tipsar om en fantastisk promo för James Liptons nya bok, Inside Inside. Det är tre makalösa minuter; en balansgång på gränsen mellan självparodi och megalomani. Jag blir inte klok på den - det är nästan så man kan tro att den är producerad av Late Night with Conan O'Brien-gänget, där Lipton ett flertal gånger deltagit i sketcher som präglats av stor distans till sitt eget ego (som utan tvivel är enormt). Han var för övrigt gäst just hos Conan häromveckan för att göra reklam för boken, som tycks vara precis så navelskådande som titeln antyder, och som Inside the Actors Studio ju faktiskt är.

När jag såg promon påmindes jag av David Cross lustmord på Lipton från hans HBO-special The Pride Is Back! 1999. Cross hade tidigare gruvligt parodierat Liptons fjantiga svassande för filmstjärnor i Mr. Show, men i ståupp-versionen gick han steget längre.Kalenderbitande diggare minns den eleganta, ironiska rättvisan i att Cross ett par år efter avrättningen fick skådespela mot Lipton i Arrested Development: Lipton spelade fängelsedirektören på anstalten där Tobias Fünke villigt hamnade för att studera interners beteendemönster inför en filmroll. Jag är säker på att det inte var en slump - AD-författarna med Mitch Hurwitz i täten är slipat folk.


Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Jakob sa...

Ah, det ger mig anledning att länka till ett av Will Ferrells bästa nummer (kanske mest det första klippet):
http://www.jibjab.com/view/94414

http://video.google.com/videoplay?docid=-4089974510371663836&q=ferrell+actors+studio&total=2&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0

eff sa...

Åh, de där Ferrell-klippen hade jag inte sett. Han gör en grym Lipton.

Det sköna med Lipton är ju just det att han verkar ha bra självdistans. (Det vore i princip lika roligt om han verkligen inte fattar att folk tycker han är uppblåst, men så dum är han nog inte.)

"When Harry met Sallyyyyyyyyyy!" The Pride is Back, måste lyssnat på den trettio gånger nu.

Jakob sa...

Frågan är bara i vilken mån det handlar om verklig självdistans, eller självbevarelsedrift?