onsdag 4 april 2007

Järnspikar

Här har man precis kommit hem från Stockholm när det meddelas att Agnès Godard är en av flera gästföreläsare på årets Drömfabrik hos SFI i slutet av april. Jag kommer inte ha möjlighet att åka upp igen så snart. Fan. Som av en oerhörd slump har jag spenderat ansenlig tid och energi under den gångna helgen åt att prisa just hennes lov för en god vän. Great minds...! Godard är utan tvekan en av vår tids främsta filmfotografer, med en hypnotiserande förmåga - som ingen annan - att skildra kroppar och intimitet i rörliga bilder. Hennes arbete är nästan synonymt med Claire Denis filmer - hon har i princip filmat allt Denis regisserat - och just deras samarbete är något man kan hoppas att hon pratar om när hon besöker SFI. Jag har såklart ingen aning om hur hon gör sig i sådana här sammanhang, men om hon erbjuder publiken så mycket som en antydan om hur hon skapar sina mystiska, mytiska, makalösa bilder blir det en högtidsstund för alla intresserade av film i allmänhet och filmfotografi i synnerhet.


Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Andreas sa...

Erik Helmerson i Expressen (http://expressen.se/kultur/1.621647):

"En förklaring till den svenska kritikkrisen är att den franska kritikskolan har ett starkare fäste i Sverige än den anglosaxiska. För en frankofil kritiker är det viktigare att slå Cahiers du cinéma i huvudet på läsaren än att underhålla henne. Denna prettovördnad har borgat för att filmvetare med bagaget fullt av högskolepoäng och tolkningsmodeller fått för stort inflytande på stilisternas bekostnad. Du får fler pluspoäng för en hänvisning till någon utdöd neorealistisk regissaurie än för en elegant formulering."

Martin Degrell sa...

Jaha...?

Emma sa...

Vi (dvoted.net) filmade Godard-punkten, och förutsatt att det inte är något oförutsett strul med ljud eller någon annan teknik kommer vi att slänga upp den på sidan inom kort som podcast. Håll ögonen öppna.