fredag 9 december 2005

Comedy Is Not Pretty!

Det bästa med veckans Kobra var att man musiklagt ett inslag med The For Carnations Being Held. Det värsta... well, läs här. Och på tal om att slå in öppna dörrar och banalt teoretisera kring humor: lyckades äntligen se ett avsnitt av Dokument: Humor på SVT, och jag måste fråga andra som sett - var de första två avsnitten lika menlösa? Jag blev spänd av förväntan när jag hörde talas om projektet - äntligen! - trots att det var jävla Schyffert som skulle hålla i det. "Det kommer att bli en ganska tråkig serie, vi kommer bara att snacka om humor, det kommer inte att skämtas och så", sa programledaren inför starten. Han drog paralleller till Dokument Utifrån. Bra. Mer sånt. Ett helheltsgrepp, de skarpaste komikerna uttalar sig, humorn kategoriseras, positioneras etc. Det finns ju massor att säga. Det här kan bli hur bra som helst.

Men Robert Gustafsson som skitroligt sätter upp ett enmanstält och låtsas vara full, Schyffert som sitter och flabbar hemma hos John Cleese, och alla inslags vitsiga setups signalerar likväl att man vill att tittarna ska sitta där och ömsom asgarva, ömsom småputtra samtidigt som Conan O'Brien säger igenkännande självklarheter om The Simpsons. Det blir bara fluff - inte djuplodande alls, bara några halvhjärtade ansatser, banala insikter om humorns väsen; och när det faktiskt sägs något intressant blir det alltför korthugget och utan uppföljning. Litar man så lite på publikens vilja och förmåga att uppskatta humor på ett annat sätt än som passiv mottagare? Är man så rädd för att materialet inte håller? Jag är inte så mycket arg som jag är besviken. Det hade ju kunnat bli så bra. Här har man utifrån ett krogsamtal lyckats pitcha en potentiellt jätteintressant idé till SVT, som svalt hull och hår, slängt en rejäl budget på den, skickat ut Schyffert runt jorden med ett litet kamerateam för att hitta humorns essens - och det här är vad han kommer tillbaka med? Vilket slöseri. Vilket slarv. The joke's on you, SVT.

2 kommentarer:

Henrik sa...

"Dying is easy. Now, comedy, that's hard!"

hälsar
Henrik

PS Den där serien verkar vrålkass. Gå och se The Aristocrats istället om ni vill veta mer om humorns väsen. DS

Martin Degrell sa...

The Aristocrats kommer (äntligen!) ut på DVD den 24 januari. Inte med lika mycket extramaterial som man kunnat förvänta sig (ett par dokumentärer, ett audio comm, men tydligen inte så många fler intervjusegment), men ändå ett måste-köp.