måndag 18 augusti 2008

LCKJag såg Louis CK i London för snart två veckor sedan. Det var om möjligt ännu bättre än förväntat. Efter Shameless, HBO-specialen som kom förra året, slängde Louis allt material han använt sig av där, och skrev en helt ny timme. I våras spelade han in en ny special, som ska gå på Showtime i höst. Så fort den var avklarad kastade han även de skämten. Och skrev ytterligare en ny timme. Det var det materialet han framförde i London. Våghalsigt produktiv, fullständigt orädd över att sätta sig i nya situationer, livrädd över att fastna, måste vidare, vidare. Det hade varit imponerande även om de nya skämt han skriver inte hade varit så bra. Nu blir det nästan skrämmande. En absolut fullmatad timme, pang pang pang, inte en död sekund. Publiken var toppen förutom en idiot längst fram. Soho Theatre var kanon - en liten multipurpose-black box med plats för 150 pers. Louis gick ut på scen helt utan fanfarer, musik eller konferencier. Inget tjafs.

Efteråt frågade jag honom varför han hade ställt in i Stockholm. Han såg undrande ut. "Cancelled? They cancelled me!" Tydligen hade biljettförsäljningen inte gått så bra som arrangörerna hoppats på - ca 100 biljetter sålda med en knapp månad kvar till framträdandet. Vilket får en att fundera på det där med kalla fötter. Trodde man verkligen inte att man skulle sälja fler biljetter än så? Visserligen skulle man försöka fylla Göta Lejon, och Louis är ju gudbevars inte Pablo Francisco (som, för att påminna sentillkomna, är världens bästa humorist i Stockholm). Arrangörerna tyckte det var bättre att man tar det någon annan gång, men som Louis sa: när då? Det var ju ett perfekt tillfälle att sno över honom till Stockholm nu, precis när han avslutat en mycket framgångsrik mini-turné i England och Skottland, när humöret och självförtroendet är på topp, när det är härlig svensk sensommar, som en skön avslutning innan han drar hem till New York. Frågan är väl om det någonsin kommer ett lika bra tillfälle igen.

När vi stod och snackade på trottoaren utanför Soho Theatre kom en försynt engelsman fram och tackade Louis för en bra show. Han var väldigt imponerad, tyckte det var jättebra. Händer skakades, och engelsmannen drog vidare. Louis kände inte igen honom, men det gick inte att ta miste på Matt Lucas från Little Britain.


Andra bloggar om: ,

4 kommentarer:

eff sa...

Världens bästa humorist i Stockholm!!!

HAHAHA! Dör.

Julia sa...

Jag gillade honom redan innan, men kände inte till att han körde HELT nytt. Det är REEEEEspect.

Joel Josefsson sa...

Man kan lätt tro att mannen på bilden är zach galifianakis

Felicia sa...

Mycket bra recension Martin! Jag skulle köpa alla biljetter om han bokade Sverige igen.