onsdag 9 januari 2008

Shreddin'

Det här har jag tänkt att tipsa om hur länge som helst, men av olika anledningar har det fallit bort. Hursomhelst. Ni minns säkert med glädje Legion of Rock Stars, som jag skrev om i juni. Det här är besläktat, på något sätt. Jag kan inte riktigt förklara det närmare utan att ta bort magin. Njut först, sen kan vi snacka.

Vi börjar med Carlos Santana:Fortsätter med Jake E. Lee (med Ozzy):Och avslutar med Paco De Lucia:Frågan är om inte detta är det roligaste jag sett och hört på väldigt länge. Killen bakom klippen är verkligen ett geni. Det finns så mycket att älska - detaljrikedomen, att han har tillräckligt mycket skills för att spela dåligt, mumlandet, de sporadiska applåderna, att typ bara instrumentet som syns i bild hörs. Fantastiskt.

Dessutom finns det ett helt gäng klipp till. Jag har bara listat tre favoriter - det finns i nuläget drygt tio till. Och som om det inte vore nog ligger samma person bakom ett av mina favorit-Darth Vader-klipp:
Andra bloggar om: , ,

6 kommentarer:

Mårten sa...

Det här är så fantastiskt briljant. Iron Maiden-filmen, med den nedstigande rymdfarkosten ackompanjerad av temat från X-files och de små triumferande ljuden från Dickinson och Harris, är nog min favorit. Tycker det blir ännu roligare av att se framför mig hur skaparen i oändliga timmar suttit ensam och spelat, ljudsatt, fnissat och klippt för att få det så här bra.

eff sa...

Steve Vai-filmen tycker jag är sanslöst rolig, mest för att Vai ser så patetiskt självgod ut, det är verkligen onani med gitarr. (Och lyssnar man på den riktiga videon med Vai är det inte mycket bättre. Musiken är minst lika sliskigt självgod som han själv ser ut.)

Jag menar, en trehalsad gitarr efter 1985, hur liten penis har karl'n egentligen...

John Eje Thelin sa...

eff: Vai har mer humor och distans än du tror, misstänker jag. Därmed inte sagt att han inte är gitarronanist, men till skillnad från många andra av shreddingoffren så tror han sig inte på allvar vara dödsatuff.

Mina favoritklipp är Gary Moore och Edward Van Halen, just för när de *nästan* får till kända riff (Still Got The Blues och Iron Man, respektive)

Upphovsmannen Santeri Ojala var förresten med hos Kimmel nyligen och gjorde en shreddin' live, och det med den äran.

Kjell Gren sa...

Insåg just varför man inte ska glutta dutubsklipp på jobbet...satt med hörlurar på mig och spanade klippen och kände plötsligt att hela redaktionen stirrade på mig...för att jag satt och skrattade så jag grät för mig själv.
En välplaserad keyboardslinga från "The Final Countdown" kan åsamka dylika händelser...liksom "Shall we say one million–AHA!"...STORT!
Vågar inte kolla vidare nu, utan väntar tills jag kommer hem...

eff sa...

Johan: Det är mycket möjligt, jag raljerar även lite med flit, men originalfilmen med Vai (där han spelar på den trehalsade gitarren) är rätt sliskig.

Men det kanske är hans soul patch som förblindar mig.

Själv skulle jag vilja se en "Don Ross Shreds". Mest för att det skulle vara en rejält klurig sak att göra på ett någorlunda "verkligt" sätt.

eff sa...

Just det, Kimmel-klippet finns här.