fredag 26 januari 2007

Helgnotiser



Ingen festival för mig! För mycket resande fram och tillbaka den senaste tiden, pallar inte. Hade jag åkt till Gbg hade jag nog försökt se: Chocolat och Careful (om inte annat så för att få se dessa två mästerverk på bio), Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher Film, Rising Son: The Legend of Skateboarder Christian Hosoi, Taxidermia, Sleeping Dogs Lie, Syndromes of a Century, alla Style Wars-dokumentärer, The Art of Crying. Och så något av sidoarrangemangen.

***

Filmbolagen blir allt mer desperata. Eller hur ska man tolka det här? Någon borde meddela Ralf König.

***

Bloggen Monster Brains kör en hel vecka med all things Lovecraft. Konstverk, bokomslag, udda prylar. Jag är ganska förtjust i den här målningen, som påminner mig lite om Joe Colemans grejer. Men det här slår nog det mesta.

***

Klassisk beef: Hieroglyphics vs Hobo Junction, här.

Ny beef: Louis CK vs National Catholic League, här.

***

Nästa vecka: Tim and Eric - Awesome Show, Great Job! har premiär på Comedy Central (ny promo här) [EDIT: fel av mig, premiär veckan därpå]. Första och enda säsongen av Lucky Louie släpps på DVD. Och inte minst: Sarah Silvermans självbetitlade, väldigt försenade komediserie har premiär, också på CC (Village Voice: "Sarah Silverman is My Kind of Cunt").

***

Redan denna vecka: en av 2006 års allra bästa filmer, Brick, släpps direkt på svensk DVD.


Andra bloggar om: , , ,

tisdag 23 januari 2007

Julafton i januari



Ni vet väl? Ni kan väl inte ha missat? Idag, efter flera års spekulationer och så många uppskjutna releasedatum att jag nästan gett upp, levererar Fantoma äntligen The Films of Kenneth Anger, vol 1. Detta är inget mindre än en jättehändelse för alla som ens är marginellt intresserade av experimentell underground-film. Anger, som gjorde sina första filmer under sent 40-tal och fortfarande är verksam idag, var och är en pionjär och föregångare inom så många områden att det känns meningslöst att försöka sammanfatta honom i ett par paragrafer. Han är dessutom en tvär jävel som alltid gjort sin grej och aldrig kompromissat med sin avantgardistiska konst, trots att han bisarrt nog är uppvuxen i och omkring det som får betecknas som rena motsatsen till de marginaliserade uttryck han begagnar sig av: Hollywood. Den tveeggade fascinationen för Drömfabriken är ett genomgående tema hos Anger; han var barnstjärna i unga år, och har även författat kanske den mest essentiella sleaze-bibeln om Tinseltowns hemligheter löpande från första spadtaget till mitten av sextiotalet - Hollywood Babylon.

Vad som kan sägas är dock att DVD-volym nummer ett från Fantoma (nummer två kommer senare i år) varit klar ett bra tag, med inspelade audio commentaries, nya prints och allt, men enligt uppgift är Anger en minst sagt knepig person att samarbeta med, och han sägs heller inte vara speciellt förtjust i själva DVD-formatet, vilket kan förklara varför hans filmer dröjt så. Eftersom Anger dessutom, likt ännu mer konstorienterade filmare som Matthew Barney och Paul McCarthy, i stor utsträckning är beroende av att gallerier betalar för visningar av hans verk ligger det förslagsvis inte heller i hans intresse att släppa filmerna på DVD (det är enligt uppgift den främsta orsaken till att just Barneys Cremaster-svit inte kommit, och kanske aldrig kommer, på DVD).



Jag blev på allvar förhoppningsfull om att filmerna skulle släppas någongång i höstas, då min vän Henrik berättade om det retrospektiv av Anger-filmer som hade visats på LIFF (med Anger på plats för Q&A). Större retrospektiv av gamla filmer - ofta i nya kopior - brukar skvallra om kommande DVD-releaser. Dessa retrospektiv brukar mest hålla till i New York och Los Angeles, men ibland exporteras de också, som här, till vissa festivaler.

Nu är den alltså den första laddningen Anger här. Volym 1 innehåller Fireworks (1947), Puce Moment (1949), Rabbit's Moon (1950), Eaux d'Artifice (1953) och Inauguration of the Pleasure Dome (1954), samt en 48-sidig bok, outtakes, och kommentarspår på samtliga filmer. Och labbteknikerna tycks ha gjort ett fantastiskt jobb med att restaurera filmerna - jag drog efter andan när jag såg Fantomas HD-trailer.

Årets DVD-släpp redan i januari? Med all respekt för Twin Peaks S2 och den efterlängtade releasen av en annan egensinnig auteurs främsta verk (återkommer till honom snart) - mycket möjligt.

Mer Anger: missa inte Lars Lönroths intervju med densamme, från Bildrutan i P1 häromveckan. En god introduktion till Angers utgångspunkter, även om tyngdpunkten ligger mer på gamla Hollywood än Angers egna filmer. Finns tillgängligt på SR ett par veckor till.

Andra bloggar om: , , ,

Halvsanningar





Andra bloggar om: ,

fredag 19 januari 2007

Film International #25



Ute vilken dag som helst: årets första nummer av Film International. #25 innehåller blandade essäer om John Wayne, Dennis Hopper, indiefilm i USA och Kina, förtexter i Sergio Leone-filmer och japansk animations rötter. Dessutom: filmrecensioner, festivalrapporter och mycket annat.

På FI:s hemsida kan man även läsa några web-exklusiva saker, bland annat en intervju jag gjorde med Ryan Fleck under Stockholms FF. (I nya numret av Plaza, som också kommer vilken dag som helst, återfinns en kortad, svenskspråkig version av densamma.)

Andra bloggar om:

torsdag 18 januari 2007

Möten

Hollywood Reporter samlade nyligen två olika Tinseltown-gäng för varsitt rundabordsamtal om gängens respektive yrke, och de villkor man jobbar under: sex regissörer och fyra skådespelare. Skådespelarna - Forest Whitaker, Ben Affleck, Nicole Kidman och Edward Norton - hittar snabbt mycket gemensam mark, eftersom de alla i någon mån är stora stjärnor i sitt gebit. Detta till trots blir det en ganska intressant läsning. Kidmans kommentarer om von Trier och Kubrick framstår dock som något av en efterkonstruktion.

Gruppdynamiken hos regissörerna är emellertid stråt vassare, och resulterar i ett ännu mer intressant samtal, mellan Emilio Estevez, Guillermo Del Toro, Nancy Meyers, Jonathan Dayton, Valerie Faris och David Lynch. Detta möte utvecklas till en stundtals absurd historia, där den totalt studioinlemmade Meyers (The Holiday) tvingas sitta och milt försvara studiosystemet när Lynch utbrister: "The studio system kills creativity; it kills your joy. When you don't have final control, final cut, you are set to die the death! A horrible humiliation. Dying!" Mycket läsvärt. Bästa replikskiftet:

Estevez: Do you think there is a revolution coming?
Lynch: I think so, by golly.

***

Ett annat underhållande möte står herrar Showalter och Galifianakis för. Michael Showalter, känd från Wet Hot American Summer och Stella, har lanserat en egen mini-talkshow, The Michael Showalter Showalter. I första avsnittet gästas han av Zach Galifianakis, och det är precis så roligt som man kan förvänta sig.


(Om du bara ser en vit ruta, klicka på den så kör videon igång.)


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

onsdag 17 januari 2007

Skärpning

Vad sägs om det här nyårslöftet: se fler äldre filmer? Eller åtminstone: försök varva filmer från 2006-7 med något äldre titlar? Normalt sett har jag hyfsad balans på min filmdiet - en ny release här, en äldre där. Det är ett måste, jag vet att jag blir smått galen om jag överkonsumerar exempelvis nya filmer utan att blanda upp dem med annat - något som ofta är fallet så här års, när man försöker hinna ikapp årets alla missade filmer för att med gott samvete kunna uttala sig om årets bästa och sämsta; summera och göra bokslut. Men eftersom vi är en bra bit inne i januari nu, och jag redan bestämt mig för att inte göra några egna listor (förra mega-inlägget borde räcka), skulle jag kunna lägga av med denna 2006-hysteri. Så varför gör jag det inte? Beats me.

Helst skulle varje god filmdag se ut som 19 mars förra året (ja, jag loggar vad jag ser, hur ska jag annars komma ihåg något?):

Wal-Mart: The High Cost of Low Price (Robert Greenwald, 2005)
Listen to Britain (Humphrey Jennings, 1942)
Men in War (Anthony Mann, 1957)

Så duktigt! Jämfört med de senaste veckornas besatthet vid 2006 framstår 19 mars som rena rama idealet - eklektiskt och ambitiöst - även om egentligen bara en av de tre filmerna är fantastisk. Sedan 1 december har jag bara sett två filmer som inte är från 2006 - och bägge är från 2005. Kulturskymning. Bättring utlovas.

***

Idag skriver jag om skräckfilm (igen! typecastad redan?) i Sydsvenskan. Läs här.

***

Mattias har fattat det där med Michael Manns blickfång: Miami Eyes.

***

Viktig info för alla Werner Herzog-diggare: många av mästarens gamla dokumentärer och kortfilmer finns nu att köpa på DVD, paketerade i en maffig 6 disc-box. God's Angry Man, Lessons of Darkness, Fata Morgana och en massa annat. Den något dyra samlingen (€150 plus frakt) köpes direkt från Herzogs site.

***

Bäst av det jag sett hittills i år: The Prestige. Sämst: Happy Feet.

***

För övrigt kände jag mig som en tornado chaser när jag i söndags plöjde mig igenom mörkaste Småland på väg från Stockholm till Malmö, ensam i en stor och tom minibuss. Det är ett under att jag kom fram helskinnad. Allt för konsten, eh?


Andra bloggar om: , , ,