fredag 20 maj 2011

Kenny G hos ObamaI samband med upprördheten över att rapparen Common förra veckan bjöds in till Vita Husets årliga poesidag tillsammans med andra prominenta diktare - en preudokontrovers underblåst av gaphalsarna på Fox News och effektfullt skjuten i sank av Jon Stewart och andra satiriker - missade de flesta bevakare den riktiga katten bland hermelinerna.

I skuggan av Common hade nämligen president Obama även bjudit in poeten Kenny Goldsmith, vars lekfulla respektlöshet inför sin egen konstform fick många åhörare att höja på ögonbrynen. När Michelle Obama ordnade poesiworkshop för skolelever, och dekorerade poeter som Billy Collins och Rita Dove pratade om inspiration och om att hitta sin egen röst, lockade UbuWeb-grundaren fram nervösa skratt när han med stor entusiasm uppmanade studenterna att arbeta med plagiat och samplingar, piratkopiera sig fram, förkasta inspiration, utplåna det egna uttrycket. Författare anstränger sig för mycket, suckade han.

Goldsmith berättade om sin skrivarkurs i “uncreative writing”, där originalitet och skrivkramp är bannlyst, och om arbetet med sitt monumentala verk Day från 2003, som består av ett minutiöst transkriberat exemplar av New York Times. Poesi är gränslöst, konstaterade han, och tog sig själv som exempel - vilken annan uttrycksform skulle släppa in någon som honom?

Det var stor, subversiv underhållning, som finns arkiverad på whitehouse.gov/live.

En något nerkortad version av den här texten publicerades i Sydsvenskan 2011-05-20.

4 kommentarer:

Dr sa...

Appsolut en bra idé. Såg om den förra sommaren och blir fortfarande nykär i Cooper.

Följer du Stewart Lee's comedy vehicle förresten? Tycker andra säsongen slår den första vilket inte är att säga lite.

Martin Degrell sa...

Inte sett. Jag är inte överförtjust i Stewart Lee, även om jag har stor respekt för honom. Lovar att kolla in Comedy Vehicle med så öppna ögon som möjligt.

Dr sa...

Jag har inte så stor koll på hans karriär innan Comedy vehicle så jag kan inte jämföra om/hur det skiljer sig mot tidigare verk. Men som sagt, börja med säsong två om du ska spana in det (trots att det väl går emot din mer OCD-iga sida.)

eff sa...

Det här var en mycket bra länk, jag har tittat på filmen tre gånger nu.

Även Billy Collins pratade mycket kring att stjäla av andra. Även om Goldsmith givetvis gick betydligt längre.

Vet inte riktigt hur jag hittade till UbuWeb, men det är en otrolig skattkista av konstiga saker.