söndag 22 augusti 2010

En fredagskväll

Igår var jag på galleriinvigning. Det var hippa Stockholmsgalleriet Loyal som flyttat ner till stället där allt händer: Malmö. Vi upptäckte lite sent att vernissaget slutade redan kl 21, så det blev lite bråttom att hinna dit. Galleriet ligger åt helvete långt bort; mer precist i industrihamnen rakt norröver från Malmö Centralstation. Fågelvägen väldigt nära centralen, hade det funnits en bro från typ där Klaffbron ligger idag rakt över till galleriet hade avståndet varit kanske 200 meter (och det ska tydligen byggas en så småningom), men rent praktiskt och psykologiskt ligger det tusen miljoner meter bort. Färjeterminaler, avstängda vägar, anti-fotgängar-stråk, dygnet-runt-arbetande truckers och traktorer och sädessilos ligger i vägen. Aggressivt. Stort. Bullrigt. Man måste, som populärfilosoferna Mora Träsk en gång uttryckte det, gå runt det.

Så vi gick, och gick och gick och gick. Enda anledningen till att vi inte gav upp, trots att vi inbillade oss att vi hade gått fel eller för långt eller för kort var att vi hela tiden mötte och passerades av unga cykelburna hipsters som med all önskvärd tydlighet inte hade i hamnen att göra: de hade varit på, eller var på väg till, ett hippt galleri.

Google Maps menar att det är 4,7 km mellan vår utgångspunkt och galleriet. Det tog ungefär en timme att gå dit. Vi var framme kvart i nio. Stannade en kvart. (Vinet var sedan länge slut.) Sen gick vi 4,7 km hem igen. Men den här gången rakt igenom en kompakt, brusande, minglande, tjoande Malmöfestival, som invigdes igår. Det var som att trycka sig igenom en köttmur många stunder.

Såhär i efterhand känns det lite jobbigt att vi gick så långt och lade så stor del av vår fredagskväll på att gå, gå och gå. Men under tiden var det idel muntra miner. Det var som att vi tidigt accepterade att detta var en viktig och sedelärande del av vår trevliga afton. Och vi fick se en del av Malmö vi sällan ser, och på en ovanlig tid på dygnet dessutom. Vi såg långa rader av parkerade lastbilar utan släp, och släp utan lastbilar. Öppna sädesförråd halvfulla med korn och råg, drivor som liknade gulgrå skidbackar. Kände en bonnig fläkt av traktorer och Lantmännen-loggor, mitt i Malmö. Det var riktigt fint.

Inga kommentarer: