måndag 20 april 2009

Nobbade reklamfilmsidéer

När en bekant skulle på pitchmöte för några nya Telia-reklamfilmer för ett par månader sedan frågade jag om jag fick hänga med. Det fick jag inte. För att bevisa att jag minsann också hade vad som krävdes för att kränga reklamfilmsidéer satte jag mig då ner och skrev ihop uppslag till sju olika filmer som skulle arbeta med det väletablerade konceptet "Telia-familjen" men med en ny spännande twist.

Jag tvingade min vän att ta med sig mina idéer till mötet, men har inte hört ett ljud sen dess. Jag misstänker att de inte nappade. Förstår inte varför.


Telia-familjen: Reboot

#1
Ungdomarna går omkring på en kyrkogård intill en mörk tallskog. De letar efter en gravplats. Killen ser uppgiven ut, tjejen ser ut att messa på sin telefon. Men hon kör gps. Efter en stund säger hon ”här är den”. De stannar vid en grav. Killen sjunker ner på knä och gråter. Skylt: ”GPS 5 kr / månaden!”

#2
(fortsättning på 1) Ungdomarna vid graven. Tar vid vid förra filmen. Killen snyftar lite. Tjejen ser besvärad ut. Hon lutar sig ner och borstar bort lite barr från gravstenen. En dunkel ringsignal hörs svagt. Uppenbarligen från marken. Killen kastar sig ner på marken och börjar gräva med händerna. Tjejen backar ett par steg och sätter händerna för öronen. Skylt: ”Bäst täckning i Sverige!”

#3
Tjejens pojkvän sitter i sitt rum och gråter. Hans rödgråtna ansikte fyller upp hela bilden. Han snörvlar. Spott och snor rinner. Han är otröstlig. Obruten tagning. Klipp till hans POV: hans telefon. Han har fått ett MMS med en avfotad handskriven lapp där det står: ”SLUT”. Skylt: ”Obegränsade MMS 10 kr / månaden!”

#4
Det ringer på dörren. Tjejen öppnar. Där står en obehaglig man i fyrtioårsåldern. Han säger: ”Är du villatjej88?” Hon säger: ”hunkyboy21?”. Det blir en pinsam tystnad. Från köket kommer pappan ut. Han har en tidning i ena handen och en kaffekopp i den andra. Han tar ett steg ut i hallen och säger: ”Vem är det?” Ytterligare tystnad. Skylt: ”Surfa fritt för 89 kr / månaden!”

#5
Killen står framför en spegel med bar, tanig överkropp. Han poserar som en bodybuilder. På hans säng sitter tjejen. Hon håller en följesedel och en papp-förpackning. Killen poserar, grymtar. Blottar tänderna. Han säger: ”Det är jättesmidigt!”. Hon säger: ”Protoabol Energy – vad är det?” Han: ”Jag hittade det på nätet!”. Han poserar, grymtar. Skylt: ”Shoppa på nätet – surfa fritt för 89 kr / månaden!”

#6
Pappan sitter framför TV:n. Det är mörkt, kväll, nedsläckt. Bara ljus från TV:n. På bordet står två urdruckna vinflaskor. Pappan ser trött ut, lite onykter. Ljudet på TV:n hörs. Det är en erotisk film. Stön och flämtningar blandas upp med aggressiva repliker sagt på engelska. Pappan har fjärrkontrollen i handen, tittar lojt. Hans andra hand kryper sakta upp mot byxlinningen. Skylt: ”TV och Internet från 199 kr / månaden!”

#7
Övervakningskamera uppifrån hörnet av vardagsrummet. Vi ser en soffgrupp, en TV, en laptop. Filmen är en upp-speedad dag sett från övervakningskameran. Grynig svartvit bild. Stum film förutom kamerans surr. Vi ser aktiviteter under dagen: tjejen, killen och pappan tittar på TV, skickar SMS och MMS, pratar i telefon, surfar på nätet – allt simultant, hela tiden, konstant i rörelse, ingen rast, ingen ro. Allt måste ske nu nu nu. Skylt: ”TV, Internet och telefoni från 289 kr / månaden!”


Meddelande till reklambranschen: jag är redo om ni är det!

3 kommentarer:

Henrik Ö sa...

Obegripligt att du inte fick napp. Guldägggskänning tycker jag.

Anonym sa...

Kul.

Nummer 7 har inte en lika rolig twist och nummer 6 är av förklarliga anledningar helt av men de övriga fem skulle faktiskt inte ha överraskat mig om de kom på TV. Nummer 3 är ju mycket Fucking Åmål så det torde ju funka.

Kul.

/Krämer

Jesper sa...

Hade jag haft Telia som kund hade jag krävt att de skulle ta de här idéerna. Gratis. Å om de inte gick med på det så skulle jag säga upp kontot.

Young Thai. Pro Bono!